Jonas Sjöstedt har varit Vänsterpartiets partiledare i en månad - och effekten är tydlig. Vänsterpartiet har inte fått så höga siffror i Demoskops väljarbarometer sedan hösten 2004.
Jonas Sjöstedt har varit Vänsterpartiets partiledare i en månad - och effekten är tydlig. Vänsterpartiet har inte fått så höga siffror i Demoskops väljarbarometer sedan hösten 2004.

Sjöstedt-effekten: Rekordsiffror för Vänstern

Publicerad
Uppdaterad
Vänsterpartiet rusar i väg och Miljöpartiet tappar väljare.
Sjöstedt-effekten är tydlig i Demoskops senaste väljarbarometer.
- Det var förväntat att han skulle dra till sig väljare i början, säger Stig-Björn Ljunggren, statsvetare.
Efter en månad med Jonas Sjöstedt som ny partiledare har Vänsterpariets väljarsiffror ökat till 9,3 procent. De har inte varit så höga sedan 2004.
– Jag är inte så jätteförvånad, men frågan är hur han ska behålla det. Det här är i en tid där Socialdemokraterna inte varit så konkurrenskraftiga, säger Stig-Björn Ljunggren, statsvetare.
Men Vänsterpartiets ökning innebär samtidigt att kannibalismen inom den rödgröna oppositionen fortsätter.
Miljöpartiet backar med 3,0 procentenheter och hamnar på 11,6 procent.
– Det är nog för att det bland MP:s väljare finns de som tidigare inte gillat kommunistvänstern. Som nu i Sjöstedt ser en mer öppen, frihetlig vänster, säger han.

"Väldigt positivt"

Jonas Sjöstedt har avböjt att kommentera siffrorna med hänvisning till att alla opinionsmätningar kommenteras av Hans Linde, V:s gruppledare i riksdagen. Linde tycker att siffrorna är mycket glädjande.
- Ingen kan förvänta sig den här typen av väldigt stora framgångar. Att vi går framåt, men också att avståndet mellan alliansen och de rödgröna minskar, är väldigt positivt, säger han.
Skillnaden mellan blocken i mätningen är 1,1 procentenheter till skillnad från 3,8 procentenheter för en månad sedan.

Fotnot: I brödtexten i tidningen står att Vänsterpartiet nu hamnar på 9,4 procent. Det är fel och den korrekta siffran är 9,3 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag