Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjöstedt: Blir ännu mer högerpolitik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jonas Sjöstedt är inte orolig efter beslutet att DÖ rivs upp.
Foto: Simon Hastegård
Ebba Busch Thors KD röstade igår igenom att DÖ skrotas.
Foto: Olle Sporrong
Anna kinberg Batra (M)
Foto: David Sica

Stefan Löfven och regeringen tvingades till en krisplan efter alliansens besked att riva upp Decemberöverenskommelsen.

Som Expressen kunde avslöja i dag handlar statsministerns krisplan enligt uppgifter bland annat om att offra samarbetet med Vänstern. Men Jonas Sjöstedt (V) känner ingen oro.

– Man är inte överens förrän man har förhandlat färdigt, säger partiledaren.

Upplösningen av Decemberöverenskommelsen (DÖ) innebär att Stefan Löfven måste ta till en krisplan. Enligt uppgifter till Expressen förbereder man sig nu för att alliansen kan bryta ut delar av budgeten med hjälp av SD redan i höst.

Ett blocköverskridande samarbete ses som ett möjligt alternativ. Det innebär att regeringen måste minska på vänsterpolitiken och att samarbetet med Vänsterpartiet, enligt uppgifter till Expressen, kommer att påverkas i framtiden.

V-ledaren Jonas Sjöstedt svarar

Men Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt menar att partiet inte har någonting med DÖ att göra och att man inte kommer att påverakas.

– För Vänsterpartiets del så ändras det inte så mycket. Vi fortsätter med vårt budgetsamarbete med regeringen. Man ska också veta att vi samarbetade om budgeten före DÖ och vi är inte en del av DÖ och vi fortsätter att samarbeta efter, säger han.

På frågan om han ser någon fara med att Vänsterpartiet riskerar att få mindre inflytande om regeringen vill ha ett blocköverskridande samarbete svarar han:

– Inte för den budgeten som ligger. Det är ju inte helt enkelt för regeringen att gå högerut om de skulle vilja det. Det finns två starka skäl att man inte kan lita på borgerliga partier. Det såg vi i går. Den andra är att den politik som vi förhandlar fram är ju den de rödgröna väljarna vill se. Regeringen vet att vi är beredda att samarbeta om kommande budgetar. Men man ska komma ihåg att man inte är överens förrän man har förhandlat klart.

Ett blocköverskridande samarbete

Om det blir ett samarbete över blocken, vad händer med Vänsterpartiet då? 

– Då blir det än mer högerpolitik i Sverige. Och då tror jag att de röd-gröna väljarna kommer att bli mer besvikna.

Men vad händer med Vänsterpartiet då? 

– Ja, då är vi ännu viktigare som oppositionsparti än i dag, säger Jonas Sjöstedt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.