Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjöstedt dömer ut löften som Löfven gett C och L

”Det är vänsterns framgång som kan förändra den politiska kartan i Sverige nu”, säger Jonas Sjöstedt (V) till Expressen.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT

I en lång intervju med Expressen avslöjar Jonas Sjöstedt (V) delar av vad som står på papperet ”ni aldrig kommer att få se" – som avgjorde att Stefan Löfven (S) slutligen blev statsminister. 

Han dömer också ut några av de löften som Löfven gett C och L. 

– S kommer att göra allt för att det här hamnar längst ner i en byrålåda hos någon landshövding, säger han. 

Dryga tre veckor efter att allt plötsligt handlade om Vänsterpartiet och frågan om de skulle släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister minns V-ledaren Jonas Sjöstedt ett ögonblick som etsat sig fast lite extra. 

Ett samtal en sen söndagskväll. Den 13 januari för att vara exakt. 

– När jag ringer Stefan Löfven och säger att vi kommer att rösta rött och det kändes som att.... det bara skar sig. 

”Han var inte speciellt nöjd”, säger Jonas Sjöstedt om när han berättade för Stefan Löfven att V tänkte rösta rött.
Foto: OLLE SPORRONG

Vad var det första han sa då?

– Det tror jag att jag ska besparas läsarna. 

Svor han? 

– Nja, men. Han var inte speciellt nöjd. 

När jag ringer Stefan Löfven och säger att vi kommer att rösta rött och det kändes som att.... det bara skar sig

Två dagar senare, efter ett möte mellan de båda partiledarna, landade det i att V trots allt skulle släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Detta mot att han värnade de reformer som partiet fick igenom under förra mandatperioden, säger Jonas Sjöstedt. 

Löfte om att försöka få tillbaka reformer

Efter att han offentliggjort beskedet följde en intensiv diskussion om det papper ”ni aldrig kommer att få se", som han uttryckte det när han fick frågan om det fanns något skriftligt avtal även mellan honom och Stefan Löfven. 

Pappret – som var minnesanteckningar – sitter nu i en pärm. 

– Det vi skakade hand på var bland annat att Löfven kommer att få försöka få tillbaka alla våra reformer. Jag litar på hans ord. Att han verkligen kommer försöka. 

– Det handlar om flera reformer som är viktiga för barnfamiljer med ekonomisk utsatthet. Som sommarlovsaktiviteter, busskort för unga och kulturskolan. Där finns även avdragsrätten för fackförbunden som togs bort nu. 

HÖGERUT. ”S har hela tiden månat om att gå till höger och har inte tagit särskilt mycket hänsyn till V”, säger Jonas Sjöstedt om att Löfven nu valt att samarbeta med MP, C och L.
Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Du säger att ni vill rikta en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven om han inför punkterna i uppgörelsen med MP, C och L som rör marknadshyror och arbetsrätt. Missbedömer de ert hot?

– Nej, jag tror de inser att det här inte kommer bli av. Och att S kommer göra allt för att det hamnar längst ner i en byrålåda hos någon landshövding som utreder det här under en lång tid. 

Ni hade ett budgetsamarbete med S och MP under förra mandatperioden. Kan man lita på S? 

– När man gör upp med Socialdemokraterna om något så genomförs det. Det kan man lita på. Vi har inte haft problem med att de svikit överenskommelser och personligen tycker jag bra om Stefan Löfven. 

”Det är vänsterns framgång som kan förändra den politiska kartan i Sverige nu”, säger Jonas Sjöstedt
Foto: Nicole Amiri

Då borde väl rimligen C och L kunna lita på att regeringen genomför alla punkter? 

– Ja, om han kan. Men saken är den att regeringen inte har en egen majoritet i riksdagen. 

– Det är vi som är vågmästare. Och om regeringen säger att det inte blir några marknadshyror, då kan regeringen sitta kvar. Är det något jag är säker på med S så är det att de vill sitta vid makten. Får de välja mellan att avgå på att försöka genomföra marknadshyror och sitta kvar är jag säker på att de väljer att sitta kvar. Det blir en parallell till när vi stoppade strejkförbudet 1990. Då fick faktiskt regeringen avgå och återkomma, men det blev aldrig något strejkstopp. Jag tänker mig att det kan se ut på ett liknande sätt, och nu vet regeringen det. 

Vad är det som gör dig så säker på att C och L inte kommer att rikta misstroendeförklaring mot Löfven om han inte genomför alla punkter i det här programmet? 

– Det säger de nu ja. Men jag tror inte att L är jättesugna på ett nyval. Inte C heller. De ser det parlamentariska läget och vet vilken provokation det är. Jag tror till och med att de själva inser att flera av punkterna aldrig kommer att förverkligas. 

ENAS MED M. ”Jag har inget emot att sätta mig ner och prata med varken Ebba Busch Thor eller Ulf Kristersson”, säger Jonas Sjöstedt (V).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Du har sagt att du kan tänka dig att göra upp med Kristersson. I vilka frågor är det rimligt att V och M skulle kunna enas menar du?

– Vi tittar på frågor där vi kan få inflytande trots att vi inte gör budgeten. Antingen i frågor där regeringen kommer behöva oss för att man inte gör upp med C och L, eller i ett fåtal frågor där vi faktiskt skulle kunna sätta oss med M. 

Som?

– Det var helt uppenbart att de inte menade allvar med värnskatten. Men nu säger de att vi skulle kunna forma en möjlig majoritet när det gäller marknadshyror och arbetsrätten. 

Har du haft några samtal med Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) om det här?

– Nej. Och har vi det skulle det ske diskret. Vi är inte Liberalerna. 

När ni skulle ge besked i frågan om ni var beredda att släppa fram Löfven hade ni en betydligt mer sluten process än andra partier. Hur kommer det dig? 

– Vi diskuterade i riksdagsgruppen och tog in synpunkter, men det var ingen omröstning där. Det är partistyrelsen som bestämmer. 

– Ju längre diskussionen gick ju tydligare blev det att vi kunde enas. Men det blev mycket, mycket intensiva diskussioner och jag har full respekt för att folk har olika åsikter. 

Fanns det aldrig någon tanke om att förankra beslutet bredare inom partiet? 

– Hade det funnits tid hade vi kanske haft en större distriktsträff, men vi hade i praktiken tre dygn på oss och jobbade som illrar under den tiden. 

Bland annat har din tidigare kollega i partistyrelsen, Rossana Dinamarca,  kritiserat V för att vara toppstyrt. Ligger den något i det? 

– Det följer en klassisk, demokratisk organisationsmodell. Men jag tycker att det vore jätteintressant att titta på partier som använder webbverktyg. Det är något som vi ska kika på under de kommande åren. Det blir som en direktdemokrati. 

”Vi har en hel planhalva för oss själva”

Att Vänsterpartiet nu är den enda vänsteroppositionen inom svensk politik gör att Sjöstedt tror att de vid nästa val kan få lika starkt väljarstöd som 1998, då de fick tolv procent med dåvarande partiledaren Gudrun Schyman. 

– Vi har en hel planhalva för oss själva och den tänker vi fylla. Det är vänsterns framgång som kan förändra den politiska kartan i Sverige nu. 

OPPOSITION. Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt (V) under partiledardebatten i riksdagen i förra veckan.
Foto: FREDRIK WENNERLUND. / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND.

Flera av partierna i riksdagen säger att de – på samma sätt som att de inte förhandlar med SD – inte förhandlar med er. Hur ser du på det? 

– Jag förstår varför partier säger så. Det är för att de vet att vi inte hade gått med på det som S hade gjort. Det är ju politiska skäl till det. 

Du menar att det inte har med Vänsterpartiets historik att göra?

– Nej, vi har förhandlat med andra partier och gjort uppgörelser under årtionden. Och det kommer vi att fortsätta göra. 

Upplever du att retoriken om att inte förhandla med er blivit annorlunda sedan SD kom in i riksdagen

– En del av de personer till höger som vill samarbeta med SD, framför allt inom M och SD, vill likställa oss för att kunna göra slutsatsen att ”om V kan göra budgeten, då kan SD också göra den”. Man putsar SD med oss litegrann. Det har varit tydligt i den här politiska debatten som varit. 

– Vi blir en bricka i det spelet. 


Punkterna i uppgörelsen som kan fälla Löfven

Om Stefan Löfven (S) inför dessa punkter från uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet kommer Jonas Sjöstedt (V) göra vad han kan för att avsätta honom:

ARBETSRÄTTEN. Lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. En utredning tillsätts april 2019. Förändringarna i LAS ska genomföras 2021.

HYRESSÄTTNING. Fri hyressättning vid nybyggnation införs.


Detta är två av totalt 73 punkter i uppgörelsen, som offentliggjordes den 11 januari och som låg till grund för att Löfven skulle släppas fram som statsminister den 18 januari. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.