Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedt: "Åkesson borde ta ansvar"

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt riktar allvarliga anklagelser mot Jimmie Åkesson efter att en rasistmobb gått till attack mot invandrare i Stockholm.

– När sverigedemokrater och nazister deltar på samma manifestationer är det klart att han har ansvar som partiledare, säger han.

En maskerad rasistmobb gick i fredags till attack mot unga män med invandrarbakgrund på plattan, vid Sergels torg i Stockholm. Och oroligheterna har fortsatt, med stora polisinsatser både under lördagen och söndagen, bland annat i Stockholm och Umeå.

Efter söndagens medverkan i SVT:s Agenda utvecklade Jonas Sjöstedt (V), partiledare, sin syn på de senaste dagarnas attacker.

– Det är fullständigt bedrövligt. Det är nazistiska och rasistiska lynchmobbar som angriper människor, misshandlar människor, bara för att de ser ut på ett visst sätt. De försöker provocera i gång våld och hot på olika sätt. Människor blir naturligtvis rädda för sin säkerhet, jag hoppas att polisen griper in med stor fasthet mot det här, säger han.

Vad kan man göra från politiskt håll?

– Dels måste man se till att polis och väktare finns så man kan känna trygg i offentliga miljöer. Sen måste man vara kristallklar och stenhård mot den här typen av brutal brottslighet.

Kritiserar Åkesson

Vänsterpartiets partiledare säger också att det finns ett ansvar hos Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson. På lördagen demonstrerade flera nazister och fotbollshuliganer, från olika firmor, i den så kallade "Folkets demonstration", bland annat enligt Expo.

Flera främlingsfientligare talare fanns på talarlistan, däribland Axel W Karlsson och Hans Erling Jensen som båda har uteslutits ur Sverigedemokraterna, bland annat för att ha medverkat i den högerextrema tidningen Nya Tider.

Bakom initiativet "Folkets demonstration" står SD-politikern Johan Widén från Enköping, som bland annat är nämndeman vid Uppsala tingsrätt.

– Jag tycker att det ligger ett särskilt ansvar på Sverigedemokraterna. Det är alldeles uppenbart att på en del manifestationer blandas nazister och sverigedemokrater. Det är dags för Jimmie Åkesson att visa sig och säga åt sina egna att "nej, det där gör vi inte, vi demonstrerar inte med nazister". Jag tycker det är anmärkningsvärt tyst från deras sida, säger Jonas Sjöstedt (V).

Efter demonstrationen greps bland annat polska nazister efter att ha angripit motdemonstranter.

– När sverigedemokrater och nazister deltar på samma manifestationer är det klart att han har ansvar som partiledare. Vad är det för sorts parti?

Expressen söker företrädare för Sverigedemokraterna.