Sjöstedt: "Åkesson borde ta ansvar"

Publicerad

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt riktar allvarliga anklagelser mot Jimmie Åkesson efter att en rasistmobb gått till attack mot invandrare i Stockholm.

– När sverigedemokrater och nazister deltar på samma manifestationer är det klart att han har ansvar som partiledare, säger han.

En maskerad rasistmobb gick i fredags till attack mot unga män med invandrarbakgrund på plattan, vid Sergels torg i Stockholm. Och oroligheterna har fortsatt, med stora polisinsatser både under lördagen och söndagen, bland annat i Stockholm och Umeå.

Efter söndagens medverkan i SVT:s Agenda utvecklade Jonas Sjöstedt (V), partiledare, sin syn på de senaste dagarnas attacker.

– Det är fullständigt bedrövligt. Det är nazistiska och rasistiska lynchmobbar som angriper människor, misshandlar människor, bara för att de ser ut på ett visst sätt. De försöker provocera i gång våld och hot på olika sätt. Människor blir naturligtvis rädda för sin säkerhet, jag hoppas att polisen griper in med stor fasthet mot det här, säger han.

Vad kan man göra från politiskt håll?

– Dels måste man se till att polis och väktare finns så man kan känna trygg i offentliga miljöer. Sen måste man vara kristallklar och stenhård mot den här typen av brutal brottslighet.

Kritiserar Åkesson

Vänsterpartiets partiledare säger också att det finns ett ansvar hos Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson. På lördagen demonstrerade flera nazister och fotbollshuliganer, från olika firmor, i den så kallade "Folkets demonstration", bland annat enligt Expo.

Flera främlingsfientligare talare fanns på talarlistan, däribland Axel W Karlsson och Hans Erling Jensen som båda har uteslutits ur Sverigedemokraterna, bland annat för att ha medverkat i den högerextrema tidningen Nya Tider.

Bakom initiativet "Folkets demonstration" står SD-politikern Johan Widén från Enköping, som bland annat är nämndeman vid Uppsala tingsrätt.

– Jag tycker att det ligger ett särskilt ansvar på Sverigedemokraterna. Det är alldeles uppenbart att på en del manifestationer blandas nazister och sverigedemokrater. Det är dags för Jimmie Åkesson att visa sig och säga åt sina egna att "nej, det där gör vi inte, vi demonstrerar inte med nazister". Jag tycker det är anmärkningsvärt tyst från deras sida, säger Jonas Sjöstedt (V).

Efter demonstrationen greps bland annat polska nazister efter att ha angripit motdemonstranter.

– När sverigedemokrater och nazister deltar på samma manifestationer är det klart att han har ansvar som partiledare. Vad är det för sorts parti?

Expressen söker företrädare för Sverigedemokraterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag