Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöshult: Hoppas vännerna fortsätter nyansera bilden av Sundqvist

Foto: Ylwa Yngvesson

Ett tragiskt slut på ett tragiskt människoöde – finansmannen Maths O Sundqvist har hastigt lämnat de jämtländska vidderna och frågan gnager inom mig:

Dömdes han för hårt efter Carnegiekraschen?

Jag hoppas att hans mäktiga vänner, som inte vände honom ryggen efter kraschen, fortsätter att komplettera bilden av finansmannen som en gång i tiden hade aktier och fastigheter för 20 miljarder kronor.

På den gamla goda tiden hette Maths O Sundqvist maktbolag Skrindan. Det var i Skrindan som han samlade sina miljarder i form av aktier och fastigheter. Under storhetstiden var Maths O Sundqvist skygg och när han väl framträdde pratade han inte särskilt mycket. Han sjöng hellre opera för ekonomireportrarna. Inte så konstigt med tanke på att han faktiskt taget ett sabbatsår för att studera opera i slutet av 1990-talet.

Maths O Sundqvists historia var finansvärldens svar på fotbollens Busterberättelse. Han började med att ta över föräldrarnas bussbolag på 70-talet och sålde det till kommunen. Vinsten investerade han i fastigheter och aktier.

För sju år sen var hans aktieportfölj värd en halv miljard kronor. Åren efter exploderade portföljen och när Maths O Sundqvist stod på topp 2007 var hans fastigheter värda åtta miljarder kronor och aktieportföljen tolv miljarder, rapporterade affärspressen.

Men hos bankerna fanns en annan sanning. Maths O Sundqvist hade belånat aktierna och fastigheterna för att kunna köpa fler aktier och fastigheter. Om börsen hade ökat i värde hade han kammat hem vinst även från de belånade aktierna, men när börsen rasade tvingade banken honom att sälja de belånade aktierna för att inte riskera att förlora de utlånade pengarna.

Maths O Sundqvist tvingades under sommaren 2008 bland annat att sälja 15 miljoner aktier i verkstadsbolaget Hexagon när de var värda 1,5 miljarder kronor. Hans gode vän Melker Schörling köpte hela aktieposten och den är i dag värd mycket mer.

De flesta aktierna fanns i hans bolag men han hade också en del ägande privat. De största förlusterna landade därför i bolagen men privat deklarerade han för en förlust på 476 miljoner kronor under 2008.

Maths O Sundqvist hade lånat i flera banker men värst drabbat i kraschen var Carnegie som gick omkull och togs över av staten. På så vis fick Maths O Sundqvist personifiera finanskraschen i Sverige.

Var det rätt? Flera av Sundqvist närmaste vänner har inte vänt honom ryggen utan tvärtom med stark övertygelse om att regeringen och riksgälden gjorde fel i behandlingen av honom fortsatt rota i fallet och avslöjat uppseendeväckande detaljer. Det är ännu för tidigt att sätta sig till doms över det som kommit fram, men jag hoppas att vännerna fortsätter arbetet med att nyansera bilden av kraschen som gjorde att Maths O Sundqvist försvann från rampljuset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.