Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjöjungfrun Linda simmar med hajar

33-åriga Linda Ågren bor på Österlen och arbetar som lärare på gymnasiet.
Foto: Robert Johannesson/Privat
Det gäller att behålla lugnet och inte drabbas av panik, säger Linda Ågren.
Foto: Privat

Premium: Linda Ågren, 33, är språklärare i svenska och engelska på gymnasiet i Ystad.

Men hon är också ensam i landet om att fridyka som sjöjungfru i stora akvarier med hajar och sköldpaddor som enda sällskap.

– I vattnet har jag funnit mitt rätta element, säger hon.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Linda uppmärksammades för flera år sedan efter att hon deltagit i världens då enda tävling för sjöjungfruar.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse, säger hon.

Nu har Linda tagit sitt stora intresse ett steg längre genom att som sjöjungfrun Athiraa fridyka inför publik i stora akvarier där det simmar både hajar, sköldpaddor, rockor och andra vattendjur.

Nu har Linda Ågren tagit sitt stora intresse ett steg längre genom att som sjöjungfrun Athiraa fridyka inför publik i stora akvarier.
Foto: Privat

– Det gäller att behålla lugnet och inte drabbas av panik, säger hon.

Linda föddes samma år som disneyfilmen ”Ariel den lilla sjöjungfrun” hade premiär på biograferna. Händelsen kom att starkt prägla hennes uppväxt.

Hon började rita teckningar av sjöjungfruar och som många andra barn lekte hon sjöjungfru hemma i badkaret.

Intresset för den stjärtklädda fantasivarelsen följde henne upp i vuxenlivet och 2017 var hon den enda svenska deltagaren i den internationella tävlingen ”Miss Mermaid International”.

Senare har Linda verkat som sjöjungfru på barnkalas, aktiviteter och välgörenhetstillställningar.

Linda Ågren har valt en simstjärt i gult och blått som i Sveriges flagga.
Foto: Privat

– Mitt mål är att sprida magi och göra något gott av min passion för den vackra och självständiga havsvarelsen, säger hon.

Vid ett tillfälle engagerades Linda för att simma med fiskar vid Sea Life i Manchester. Nu blir hon den första svenskan som med sin sjöjungfrudräkt får umgås med meterstora hammarhajar, zebrahajar, rockor och sköldpaddor vid det stora akvariet Den Blå Planet utanför Köpenhamn.

Det aktuella akvariet är helt i glas och tio meter djupt. Linda vistas i vattnet med danska Karin och Ann och tillsammans utför de ett koreografiprogram inför stor publik.

– Det är mycket säkerhet kring föreställningen, sjöjungfruarna är erfarna, kvalificerade och har koll på varandra. Man lär sig var gränsen går, säger Linda.

Hon klarar av att hålla andan i minst tre minuter och har dykt ner på 24 meters djup. Mycket av träningen sker i simhallen i Ystad.

Upplevelsen av att andra sitter på andra sidan glasväggen och tittar inspirerar. Men också lugnet och tystnaden under ytan. 

– Både barn och vuxna gillar vad de ser. Jag tror att det är viktigt att sprida magi till barn, men i bästa fall skapar det även kreativa vuxna som kan tänka utanför boxen och se hopp i en kanske annars ganska dyster värld, säger Linda. 

https://www.instagram.com/p/CnKL1e1KLz4/

Umgänget med hajarna har hittills gått över förväntan. Fiskarna har matats för att vara mätta så ingen olycka ska inträffa under föreställningarna. 

– Sedan gäller det förstås att inte vara i vägen för hajarna, utan simma lugnt och inte jaga efter några djur, säger Linda.

Vid sidan om själva simmandet har hon även gett ut en barnbok som heter ”Sjöjungfruns äventyr i Östersjön”. Boken har Linda själv illustrerat och den är en kombinerad sago- och barnbok och handlar om hur vi värnar våra hav.

Linda är numera National director i Sverige för den internationella tävlingen Miss Mermaid International. Hon är också ambassadör för säker simning i Sverige.

Gymnasieläraren Linda Ågren, 33, intresserade sig för den lilla sjöjungfrun redan som barn. I dag fridyker hon i stora akvarier bland hajar och rockor.
Foto: Robert Johannesson/Privat
Under vattnet underhåller man publiken med olika positioner. Här bildar man ett hjul där en av simmarna tar sig igenom öppningen.
Foto: Privat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Hockeypanelen: Så slutar semifinalerna i SM-slutspelet

Premium: HOCKEYPANELEN: Så slutar semifinalerna i SM-slutspelet

Så ska Ukraina knäcka Putins försvarslinjer

Premium: ✓ Utbildade i väst ✓ Tuffa utmaningarna ✓ Nya stridsvagnar

”Gudfadern” bakom Lidl: ”Kräver absolut lojalitet”

Premium: Historien och kritiken bakom miljardimperiet • Grundaren Dieter Schwarz, 83, lever i det fördolda