I går briserade nyheten om hur Säpo påstås ha spionerat på svenska politiker.
I en intervju med Aftonbladet uppgav en sparkad tulltjänsteman att han under åratal hade infiltrerat Vänsterpartiet och kartlagt partiets ledande företrädare - på uppdrag av den svenska säkerhetspolisen.
Det är en häpnadsväckande berättelse som nu väcker allt fler frågetecken.
Hans-Erik Sjöholm, 48, säger sig ha rekryterats av Säpo redan i början av 1980-talet.
Expressen träffade Sjöholm i går i centrala Stockholm för en längre intervju. Han påstod då återigen att uppgifterna han kommit med är sanna och hävdade att han till en början helt rörde sig i högerextrema miljöer, men några år senare även började infiltrera vänsterrörelsen.
- Och sedan växlade det lite fram och tillbaka genom åren, säger Sjöholm till Expressen.
Hans-Erik Sjöholm gick med i dåvarande Vänsterpartiet Kommunisterna, VPK, för att komma nära partiets nyckelpersoner. Han påstår bland annat att han deltog i ett möte i Uppsala med den då blivande vänsterledaren Lars Ohly kort före valet 1998. Där ska Ohly enligt Sjöholm ha talat om "nödvändigheten av en utomparlamentarisk kamp" och att han "ställde sig bakom proletariatets revolutionära diktatur".
Men ett sådant ordbruk ställer inte Lars Ohly upp på att han ska ha använt.
- Det använde man på 40-talet och aldrig i en vänsterrörelse jag har varit del av. Han kan inte haft mycket väsentligt att säga eftersom han måste krydda, säger han.
Under möten i hemliga lägenheter ska Hans-Erik Sjöholm sedan ha vidarebefordrat information från vänsterrörelsens innersta till hanterare hos Säpo.
Sjöholm fick inte betalt
Så fortsatte det, enligt den tidigare tulltjänstemannen, långt in på 2000-talet.
Skickade Säpo ut dig på uppdrag?
- Ja, jag har fått uppdrag, hävdar Sjöholm för Expressen.
Någon har sagt till dig att infiltrera vänsterrörelsen?
- Nej, vissa personer pekades ut.
Du fick i uppdrag att hålla koll på dem specifikt?
- Javisst.
Fick du betalt?
- Nej.
Men man erbjöd dig pengar?
- Ja, det gjorde de. Hela tiden. För vissa resor utomlands som jag har gjort har jag tagit emot pengar, men det täckte inte kostnaderna.
Var det kontanter, eller finns det någon sorts utbetalningsavi som kan styrka det?
- Nej, det funkar inte så.
Säpo lade i går locket på om Hans-Erik Sjöholms uppseendeväckande uppgifter.
- Vi uttalar oss inte om något som skulle kunna vara operativ verksamhet. Säpo är inte intresserade av enskilda personers åsikter eller värderingar. Den verksamhet vi följer och är intresserade av är där det finns misstanke om brott, säger Fredrik Nilsson, pressekreterare vid säkerhetspolisen.
Ville gärna bli intervjuad
Enligt Hans-Erik Sjöholm var det inte bara Säpo som anlitade honom som hemlig infiltratör.
- Det var rikskriminalen, flera länskriminaler och tullkriminalen. Jag har haft uppdrag även där, säger han.
Uppgifterna i Aftonbladets artikel är inte nya. Redan 2010 skrev den kristna tidningen Världen i dag om en hearing om svenska polisinfiltratörer som anordnats på Stockholms universitet.
På hearingen deltog domare, advokater, åklagare och polisen - och Hans-Erik Sjöholm, med prydligt kammad mittbena och en svensk-amerikansk flagga på kavajslaget precis som på bilden i Aftonbladet i går, som inför de samlade deltagarna hävdade att han infiltrerat Vänsterpartiet under 13 år.
- Han ville gärna bli intervjuad, det gjorde mig väldigt tveksam. Han fiskade verkligen efter det, säger Ruben Agnarsson som då var reporter på Världen i dag.
"Verklighetsfrånvarande"
Även rikskriminalens tidigare chef Tommy Lindström närvarade vid hearingen och hörde Sjöholm påstå att han också varit informatör för tullens räkning.
- Jag svarade att det inte kan vara sant eftersom tullen inte hade några informatörer vid det här tillfället, säger Tommy Lindström och menar att Sjöholms berättelse saknar trovärdighet.
- Det är lite pojkdrömmar och Hamilton-stil över hans berättelse. Jag tycker att den är verklighetsfrånvarande, säger Lindström med en hänvisning till Jan Guillous agentromaner om den påhittade figuren Carl Hamilton.
Lindströms avfärdande upprör Hans-Erik Sjöholm, som menar att "det är käpprätt fel".
- Han refererar till sin tid när han var chef för rikskriminalen, då jobbade jag inte ens på tullen. Han är en typisk desinformatör, säger han.
Beskrivs som rättshaverist
Expressen har talat med flera personer som var med vid hearingen - som docent Magnus Hörnqvist, statsåklagare Nils-Eric Schultz och advokat Peter Althin. Alla minns Sjöholms framträdande på universitetet. Man var till slut tvungna att tysta Sjöholm och ingen agerade på hans uppgifter om påstådd infiltration.
Men Sjöholm har figurerat i offentligheten vid fler tillfällen. Han framträdde i TV4 och hävdade att hans dåvarande arbetsgivare, tullkriminalen i Malmö, sysslat med utbredda oegentligheter inom utredningsverksamheten. Uppgifterna utreddes grundligt av två myndigheter, som inte fann några belägg för anklagelserna.
Hans-Erik Sjöholm slutade ändå inte att kontakta åklagare - med allt mer grova anklagelser mot sina kollegor och chefer. Flera av hans tidigare arbetskamrater beskriver i dag honom som rättshaverist - en beskrivning som gör Hans-Erik Sjöholm ursinnig.
- Nu blir jag faktiskt väldigt arg. Rättshaverist, hur menar du? Om jag upptäcker grov brottslighet hos de absolut högsta cheferna på tullverket, vad ska jag göra? Titta på? säger han.
Till slut tog tålamodet slut hos tullverket och Sjöholm stängdes av, eftersom det fanns risk för att "arbetsmiljön skulle kunna påverkas menligt" om han befann sig på jobbet.
Det var inte första gången som Sjöholm var i blåsväder. Tidigare samma år lät personalansvarsnämnden honom slippa undan en varning efter att han vid två tillfällen kvitterat ut häktade personer vid "osedvanliga tidpunkter" för att de skulle få ringa sina anhöriga.
Men den här gången tog tålamodet slut. Sommaren 2011 sade Hans-Erik Sjöholm upp sig själv från tullkriminalen efter att man beslutat att köpa ut honom. I praktiken fick han sparken - med en generös ersättning.
Sjöholm hävdar fortfarande att han blev uppsagd på ogiltig grund.
- De hade ingen rättslig grund, men det skiter de i, säger han.
Men det var inte första gången han tvingades bort.
Fick sparken
Hans-Erik Sjöholm hade efter värnplikten och flera påbyggnadsutbildningar inom frivilligrörelsen den militära graden löjtnant. Under delar av 2007 och 2008 anställdes han som vaktchef på Livgardets kavallerikasern i centrala Stockholm.
Också det jobbet lämnade Sjöholm motvilligt på egen begäran.
- Han har inte erhållit någon längre anställning hos oss på grund av de rutiner vi har vad gäller medarbetare. Det är helt enkelt så att vi har de medarbetare som vi anser vara lämpliga att tjänstgöra vid försvarsmakten, säger Håkan Hedlund, förbandschef vid Livgardet.
Han var inte lämpligt helt enkelt?
- Inte om han inte genomförde någon längre tjänstgöring.
Hyllad av sverigedemokrater
Bakom den återhållsamma antydningen från förbandschefen finns påstådda kopplingar till högerextrema grupper.
På Hans-Erik Sjöholms Facebook-sida hyllades i går hans "avslöjande" i Aftonbladet av flera ledande sverigedemokrater. Han har också varit engagerad i "Tryckfrihetssällskapet", vars svenska företrädare Ingrid Carlqvist bland annat står bakom den islamfientliga tidningen Dispatch International som har samdistribuerats med Sverigedemokraternas medlemstidning. Men Hans-Erik Sjöholm - som på Facebook är vän med bland andra sverigedemokraterna Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Björn Söder - vill tona ned sitt engagemang i de kretsarna.
- Jag har bevistat ett möte. Jag är inte sverigedemokrat, säger han.
När man tittar på din bakgrund, vad du påstår har hänt och hur ihärdigt du driver vissa saker - kan du förstå att du verkar lite märklig då?
- Nej, det kan jag absolut inte förstå. Att du som är en kvalificerad journalist inte förstår. Jag kan bevisa allt jag säger.
Efter intervjun lovade Hans-Erik Sjöholm att han under kvällen skulle visa upp både mejl och inspelningar som tydligt och klart visade att han har fått uppdrag från Säpo. Vid denna tidnings pressläggning hade någon sådan dokumentation ännu inte kunnat visas upp.