Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjöholm: Jag söker efter inspelningar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hans-Erik Sjöholm säger att han söker efter inspelningar som, enligt honom, skulle kunna stödja hans påståenden.
Foto: Emma Johansson
"Det ingår inte i deras uppdrag att övervaka åsiktsriktningar eller partier", säger partisekreteraren Aron Etzler om Säpo.
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Delar av Vänsterpartiets partiledning har mött Säpo i dag - och misstror inte säkerhetspolisen.

– Det ingår inte i deras uppdrag att övervaka åsiktsriktningar eller partier, säger partisekreteraren Aron Etzler.

Samtidigt säger den sparkade tulltjänstemannen Hans-Erik Sjöholm att han söker efter inspelningar som, enligt honom, skulle kunna stödja hans påståenden.

- Vi får se vad jag kan hinna få fram, säger han.

I en intervju med Aftonbladet påstod Sjöholm sig ha övervakat svenska politiker - på uppdrag av Säpo.

När Expressen mötte den påstådde infiltratören på onsdagskvällen vidhöll han sin berättelse - men kunde inte visa upp några konkreta bevis.

Nu ifrågasätts hans uppgifter starkt från flera håll.

Och i dag, efter ett möte med Säpo, konstaterar Vänsterpartiet att man inte misstror Säpo.

– Det är som det står i pressmeddelandet, det ingår inte i deras uppdrag att övervaka åsiktsriktningar eller partier. Vi hade ett bra samtal, det är utifrån det vi drar slutsatsen, säger partisekreteraren Aron Etzler till Expressen.se.

Han och partiledaren Jonas Sjöstedt träffade under förmiddagen representanter från Säpo, bland annat kommunikationschefen Mark Vadasz. De hade ett möte på en dryg halvtimme, och under den tiden har Vänsterpartiet nu övertygats om att det inte pågår någon övervakning av partiet.

"Övertygande om att Vänsterpartiet inte övervakas”

– De var övertygande om att Vänsterpartiet inte övervakas.  Vi tycker att vi fick rimliga förklaringar och uppgifter som övertygade oss om det, säger Aron Etzler, utan att precisera vad de uppgifterna består i.

– Det är som det står i pressmeddelandet, det ingår inte i deras uppdrag att övervaka åsiktsriktningar eller partier. Det är utifrån det vi drar slutsatsen.

När riksdagen öppnar i augusti vill Vänsterpartiet ta upp frågan om övervakning under 80- och 90-talet i säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, som är den parlamentariska nämnd där frågor om Säpo kan tas upp.

– Säpo kan inte lämna de här uppgifterna. De har källskydd och olika regleringar som gör att de inte kan berätta om det, säger Aron Etzler.

Hittills har partiet inte väckt någon sådan fråga.

Säpo har kommenterat mötet i ett pressmeddelande, som bär rubriken "Säkerhetspolisen övervakar inte Vänsterpartiet". I meddelandet slår de fast vad Vänsterpartiets Aron Etzler redan har berättat, att Säpo i dag inte övervakar Vänsterpartiet.

"Säkerhetspolisen höll under onsdagen ett möte med företrädare för Vänsterpartiet med anledning av de uppgifter som publicerats i media om att säkerhetspolisen ska ha använt uppgiftslämnare för att få information om Vänsterpartiet. Säkerhetspolisen vill vara tydlig med att vi inte inhämtar information om politiska åsikter från något demokratiskt folkvalt parti. "

"Historien får du ta med Säpo"

Hans-Erik Sjöholm har påstått att han infiltrerade Vänsterpartiet under en period från slutet av 80-talet fram till 00-talet.

– Det viktiga för oss var att vi fick svar på hur det ser ut. Exakta tidsgränser och hur de har gjort tidigare får du fråga Säpo om.

– Mitt intryck är att det inte var i går som de bytte till det här förhållningssättet, utan det har nog varat en bra period, säger Aron Etzler.

Nämnde de något om Sjöholm?

– De kan inte uttala sig om personer på det sättet, det får du fråga Säpo om.

Om att påståenden nu avvisas säger Hans-Erik Sjöholm i en kommentar till Expressen.se:

- Jag blir inte förvånad att de opererar på det viset. Det har de gjort hittills också, gentemot mig.

Sjöholm hävdade i en intervju med Expressen.se att det finns tydliga och konkreta bevis för att Säpo har gett honom uppdrag. Men några sådana uppgifter har Sjöholm ännu inte kunnat visa efter tisdagskvällens intervju och heller inte under onsdagen.

Finns det belägg för att du har fått uppdrag från Säpo?

- Vi får se vad jag kan hinna få fram.

Någon sorts uppdrag, att du ens har anlitats av Säpo, det skulle ge trovärdighet åt det du säger.

- Jag får lyssna igenom de inspelningar jag har.

Pressmeddelandet

Pressmeddelandet från Vänsterpartiet i sin helhet:

”Delar av partiledningen har suttit i möte med SÄPO under förmiddagen, och fått besked om att det inte pågår någon som helst övervakning av vare sig Vänsterpartiet eller enskilda företrädare för Vänsterpartiet.

-De gör ingen politisk skillnad mellan Vänsterpartiet och andra demokratiska partier, det är det besked vi har fått, säger Aron Etzler, partisekreterare (V)

Efter uppgifterna i Aftonbladet om att företrädare för Vänsterpartiet utsatts för övervakning av en uppgiftslämnare som rapporterat till SÄPO, begärde Aron Etzler ett möte med SÄPO, för att reda ut vad som egentligen skett.

- Enligt SÄPO är det uteslutet att de skulle övervaka Vänsterpartiet. Deras uppgift är enligt dem själva att bekämpa brott, inte att åsiktsövervaka politiska partier eller företrädare för partier, säger Aron Etzler.

- Efter de sista dagarnas skriverier var det ett viktigt klargörande, och vi har ingen anledning att misstro det.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.