Sjöbo-konditori DO-anmält för "negerboll"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Ett konditori i Sjöbo har anmälts till Ombudsmannen för etnisk diskriminering (DO) för sin beteckning på ett sfäriskt bakverk vanligen rullat i kokos eller pärlsocker. 

Nu ska DO undersöka om en ny lag kan användas för att stoppa namnet.

När Sara Kander, som har sommarstuga i Sjöbo-området, upptäckte skylten hos Sjöbo bröd & konditori blev hon inte glad. På de flesta håll står det chokladboll eller kokosboll på skylten, men här stod det negerboll.  - Jag tycker att det är en stötande benämning på ett bakverk. Det är ett gammalt rasistiskt uttryck som borde varit utrotat för länge sedan, säger Sara Kander till TT.  Hon påpekade detta i affären, men fick ingen respons. Efter att ha varit inne i konditoriet ett flertal gånger anmälde hon slutligen saken till DO.  Nedim Salcic, jurist på DO, kommer nu att be konditoriet uttala sig i frågan.

Vassare lag  Nedim Salcic tänker också granska förarbetena till den nya diskrimineringslag som trädde i kraft den 1 juli för att se om den går att använda i frågan.  - Den nya lagen är betydligt vassare än den gamla. Eventuellt skulle en av paragraferna kunna användas, men jag måste titta närmare på det innan jag kan säga något säkert, säger han till TT.  Paragrafen i fråga säger att ''diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder är förbjuden vid yrkesmässigt tillhandahållande av varor, tjänster eller bostäder''.  Ordet neger är omdiskuterat. Senast hamnade migrationsminister Jan O Karlsson i blåsväder då han inför flera hundra Sida-anställda sade något i stil med:  - Vi kan ju inte gå runt på departementen och fråga vad vi har gjort för negrerna i dag.  Enligt ministern var avsikten att använda ett negativt laddat ord för att visa på farorna med att som givare se sig som överlägsen dem man hjälper. Om den andemeningen gick fram till åhörarna är dock mer oklart.

"Vi har haft kolsvarta negrer härinne" Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att ordet ''neger'' ska användas med stor varsamhet, eftersom det uppfattas som kränkande. En huvudregel bör, enligt DO, vara att ordet inte ska användas av myndigheterna.  I bakverkssammanhang kan dock Agneta Andersson, vars familj äger det anmälda konditoriet i Sjöbo, inte se något problem med benämningen.  Alternativet chokladboll går, enligt Andersson, inte att använda, då kakan inte innehåller tillräckligt mycket choklad. Och kokosboll förväxlas med ett helt annat bakverk nämligen gräddbollen, med vitt fluffigt innehåll.  - Det heter ju negerboll. Vi har kakor som heter japaner, tjockverk och skåningar och det är inget med det, säger Agneta Andersson till TT.  Men om det nu finns personer som uppfattar ordet som kränkande?  - Det förstår jag inte. Man ska väl vara glad för att få en kaka döpt efter sig. Vi har haft kolsvarta negrer härinne som inte tycker att det är något fel, säger Agneta Andersson till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.