Sjöbo-konditori DO-anmält för "negerboll"

Publicerad
Uppdaterad
Ett konditori i Sjöbo har anmälts till Ombudsmannen för etnisk diskriminering (DO) för sin beteckning på ett sfäriskt bakverk vanligen rullat i kokos eller pärlsocker.
Nu ska DO undersöka om en ny lag kan användas för att stoppa namnet.
När Sara Kander, som har sommarstuga i Sjöbo-området, upptäckte skylten hos Sjöbo bröd & konditori blev hon inte glad. På de flesta håll står det chokladboll eller kokosboll på skylten, men här stod det negerboll. - Jag tycker att det är en stötande benämning på ett bakverk. Det är ett gammalt rasistiskt uttryck som borde varit utrotat för länge sedan, säger Sara Kander till TT. Hon påpekade detta i affären, men fick ingen respons. Efter att ha varit inne i konditoriet ett flertal gånger anmälde hon slutligen saken till DO. Nedim Salcic, jurist på DO, kommer nu att be konditoriet uttala sig i frågan. Vassare lag Nedim Salcic tänker också granska förarbetena till den nya diskrimineringslag som trädde i kraft den 1 juli för att se om den går att använda i frågan. - Den nya lagen är betydligt vassare än den gamla. Eventuellt skulle en av paragraferna kunna användas, men jag måste titta närmare på det innan jag kan säga något säkert, säger han till TT. Paragrafen i fråga säger att ''diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder är förbjuden vid yrkesmässigt tillhandahållande av varor, tjänster eller bostäder''. Ordet neger är omdiskuterat. Senast hamnade migrationsminister Jan O Karlsson i blåsväder då han inför flera hundra Sida-anställda sade något i stil med: - Vi kan ju inte gå runt på departementen och fråga vad vi har gjort för negrerna i dag. Enligt ministern var avsikten att använda ett negativt laddat ord för att visa på farorna med att som givare se sig som överlägsen dem man hjälper. Om den andemeningen gick fram till åhörarna är dock mer oklart. "Vi har haft kolsvarta negrer härinne" Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att ordet ''neger'' ska användas med stor varsamhet, eftersom det uppfattas som kränkande. En huvudregel bör, enligt DO, vara att ordet inte ska användas av myndigheterna. I bakverkssammanhang kan dock Agneta Andersson, vars familj äger det anmälda konditoriet i Sjöbo, inte se något problem med benämningen. Alternativet chokladboll går, enligt Andersson, inte att använda, då kakan inte innehåller tillräckligt mycket choklad. Och kokosboll förväxlas med ett helt annat bakverk nämligen gräddbollen, med vitt fluffigt innehåll. - Det heter ju negerboll. Vi har kakor som heter japaner, tjockverk och skåningar och det är inget med det, säger Agneta Andersson till TT. Men om det nu finns personer som uppfattar ordet som kränkande? - Det förstår jag inte. Man ska väl vara glad för att få en kaka döpt efter sig. Vi har haft kolsvarta negrer härinne som inte tycker att det är något fel, säger Agneta Andersson till TT.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag