Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjöberg: Ett dåligt och ineffektivt system

Mikael Sjöberg under presskonferensen för några veckor sedan, där han meddelade att alla avtal med etableringslotsarna sägs upp. Foto: Lisa Mattisson

Ett dåligt och ineffektivt system som missgynnat skattebetalarna och flyktingarna – men däremot gynnat ägarna till lotsföretagen.

Så beskriver Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg systemet med lotsföretag när Expressen visar honom sin granskning.

– Det är regeringens och Arbetsförmedlingens fel – vi har ett delat ansvar säger Mikael Sjöberg.

Etableringslotsföretagen skulle hjälpa nyanlända flyktingar in på arbetsmarknaden. Så var alliansregeringens- och den dåvarande Integrationsministern Erik Ullenhags (FP) tanke när etableringsreformen infördes 1 december 2010.

Resultatet blev ett annat. Det visar Expressens granskning av lotsföretagen.

Totalt fick de 20 största lotsföretagen 810 miljoner kronor under fyra år från Arbetsförmedlingen – och för detta ordnade de 310 statligt subventionerade jobb (längre än sex månader). Det blir 2.5 miljoner kronor per ordnat arbete – exklusive den statliga subventionen.

När Expressen visar sin granskning för Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg säger han att alla hans larmklockor ringde redan efter några veckor efter att han tillträde som generaldirektör i mars månad 2014.

– Så fort jag kom hit kände jag att det här var ett system som jag inte kunde ta ansvar för. Jag hade dock inte tillgång till samma detaljerade underlag som det här.

– Vi hade en dialog med regeringskansliet men då visade det sig att de påbörjat en dialog om en lagändring och då blev jag blockerad, säger Sjöberg.

När den nya regeringen tillträde i höstas var förslaget att lägga ner verksamheten, men beslutet dröjde.

– Till slut kunde jag inte vänta längre och tog beslutet om att säga upp alla avtal, säger Mikael Sjöberg.

Ägarna till lotsföretagen har tjänat miljontals kronor, tagit aktieutdelningar och köpt exklusiva bilar för skattebetalarnas pengar.

– Jag var ju rädd för att systemet kunde leda till såna här effekter. Vi når ingen samhällsnytta med det här systemet och skattebetalarnas pengar kom inte till användning så som det var tänkt. Jag som generaldirektör ska ju hushålla väl med statens medel, säger Sjöberg.

Vems är felet?

– Det var feltänkt både från regeringens sida men faktiskt också från Arbetsförmedlingen sida. Vi har ett delat ansvar här… det var feltänkt i konstruktionen från regering och riksdagen och det var också felimplenterat. Systemet som det var konstruerat var tvunget att ändras.

Sjöberg vill ändå inte kalla det för ett politiskt fiasko.

– Jag vill inte använda såna begrepp, för jag var inte med när man konstruerade systemet, Men jag tycker att både politiken och myndigheten har mycket att lära.

Han hoppas att den förre integrationsministern Erik Ullenhag studerar det här och tar lärdom precis som Arbetsförmedlingen nu gör.

Men det är en dyr erfarenhet?

– Det är en dyr erfarenhet, men samtidigt kan vi konstatera att nu är det avslutat. Jag hoppas också att politiken känner en viss skyndsamhet att förändra den lagverksamhet som fortfarande finns kvar, säger Mikael Sjöberg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!