Donald Trump inledde sitt tal med utrikespolitik, och lovade att bygga upp ett försvar så "starkt att ingen vågar bråka med USA". Foto: APDonald Trump inledde sitt tal med utrikespolitik, och lovade att bygga upp ett försvar så "starkt att ingen vågar bråka med USA". Foto: AP

Donald Trump inledde sitt tal med utrikespolitik, och lovade att bygga upp ett försvar så "starkt att ingen vågar bråka med USA".

 Foto: AP
Mot slutet av talet fick Trump sällskap på scenen av sin fru Melania Trump, dottern Ivanka och dotterns man. Foto: APMot slutet av talet fick Trump sällskap på scenen av sin fru Melania Trump, dottern Ivanka och dotterns man. Foto: AP
Mot slutet av talet fick Trump sällskap på scenen av sin fru Melania Trump, dottern Ivanka och dotterns man. Foto: AP
Donald Trump tillsammans med Melania Trump. Foto: APDonald Trump tillsammans med Melania Trump. Foto: AP
Donald Trump tillsammans med Melania Trump. Foto: AP
"Han kommer bli en underbar president", lovade Melania Trump, som gjorde sin man sällskap på scenen. Foto: AP"Han kommer bli en underbar president", lovade Melania Trump, som gjorde sin man sällskap på scenen. Foto: AP

"Han kommer bli en underbar president", lovade Melania Trump, som gjorde sin man sällskap på scenen.

 Foto: AP

En självsäker Trump mötte väljarna i Iowa

Publicerad

COUNCIL BLUFFS. En självsäker Donald Trump mötte väljarna i Iowa.

Fastighetsmagnaten skanderade att han enkelt kommer att vinna alla viktiga delstater - inklusive New York som inte röstat på en republikan sedan Ronald Reagan.

– Han kommer bli en underbar president, lovade Melania Trump, som gjorde sin man sällskap på scenen.

På måndag kväll lägger Iowa-borna de första rösterna i det amerikanska primärvalet. Donald Trump leder bland republikanerna och fick i senaste Bloombergmätningen 28 procent medan tvåan Ted Cruz hamnade på 23 procent.

Men valdeltagandet brukar bli lågt och det gäller att faktiskt få i väg sina supportrar till vallokalerna. Kandidaterna turnerar därför in i det sista för att övertyga så många väljare som möjligt.

Utanför General W Kirn Middle School i staden Council Bluffs köade ett par tusen Trumpanhängare för att lyssna till ett av hans sista tal innan nomineringsmötet.

Trump inledde med utrikespolitik

Trump inledde sitt tal med utrikespolitik, han kritiserade Iran-dealen och lovade att bygga upp ett försvar så ”starkt att ingen vågar bråka med USA”. Han jämförde med hur han vägrat vara med i Fox News sista debatt eftersom han tyckte att nyhetsankaret Megyn Kelly behandlat honom illa när hon ställde frågor om hans ifrågasatta kvinnosyn.

– Man måste stå upp för sig själv, var hans poäng vilket fick publiken att jubla.

Trump talade också om flyktingkatastrofen och kallade Bryssel ett ”enda stor läger”. Samtidigt lovade han som tidigare att inte släppa in några syriska flyktingar i USA.

– Det finns inte en chans att veta var de kommer ifrån. De kommer inte med papper. Vi har inte råd med det som land, inte ekonomiskt och inte säkerhetsmässigt, sa han och tillade att de som ändå lyckas ta sig in kommer att skickas tillbaka.

Ifrågasatt av många

Trump refererade till en rad opinionsmätningar och talade länge om hur starkt stöd han fått och hur lojala hans väljare varit – trots alla kontroversiella uttalanden.

– Trump kan säga vad han vill och de kommer ändå rösta på honom, sa han och refererade som så ofta till sig själv i tredjeperson.

Många har ifrågasatt om Donald Trump är tillräckligt ”valbar” och ett alternativ för så många amerikaner att han skulle ha en chans mot Hillary Clinton eller Bernie Sanders om han vann republikanernas nominering. Men enligt Trump kommer det inte bli något problem. Tvärtom påstod han självsäkert att han kan ta hem segern i princip hela USA – inklusive de så kallade swingstaterna där invånarna historiskt röstat både demokratiskt och republikanskt. Inte ens en stat som New York som röstat på en demokrat sedan 1984 skulle kunna stoppa honom, fortsatte han:

– Jag tror vi har en chans att vinna New York. De gillar mig i New York! Ingen annan republikan skulle ha en chans där.

Mot slutet av talet fick Trump sällskap på scens av sin fru Melania Trump, dottern Ivanka och dotterns man.

– Hej Iowa! Det känns fantastiskt att vara här, inledde Melania och övergick sedan till att hylla sin man.

– Han kommer att vara otrolig. Den bästa på att få saker gjort, den bästa mästerförhandlaren, sa hon.

Även den höggravida Ivanka Trump lovordade sin far.

– Politiskt skulle det vara perfekt om Ivanka födde nu i Iowa. Då skulle vi absolut vinna, sa Trump om dottern.

Några timmar senare höll Donald Trump ett liknande tal på Orpheum Theatre i staden Sioux City. Budskapet var det samma: Han kommer vinna i Iowa och sedan resten av USA.

– Ni har vara dåliga på att rösta på en vinnare, det är 16 år sedan sist. Men jag säger er en sak – ni kommer ha en vinnare här i morgon, sa Trump till publikens jubel.

Men de största applåderna fick miljardären när han påminde de politikertrötta väljarna att han till skillnad från de andra inte är en politiker utan businessman.

–Vi kommer ta hem detta. Vi kommer vara stolta över vårt land igen och ni kommer vara stolt över er president.

Trump lovade också att ta jobben tillbaka till USA och påstod att arbetslösheten kring 5 procent i själva verkat kan ligga på 35 procent, men att det är siffror som dribblats bort av president Obama.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag