En självsäker Fredrik Reinfeldt blev omvald på Moderaternas partistämma i Örebro. Foto: Annika Af Klercker
En självsäker Fredrik Reinfeldt blev omvald på Moderaternas partistämma i Örebro. Foto: Annika Af Klercker

Självsäker Reinfeldt omvald: Har ett tredje segerval framför oss

Publicerad
Uppdaterad
ÖREBRO. Arbetslinjen och utanförskapet dominerade Fredrik Reinfeldts tal på stämman.
Den omvalde partiledaren var självsäker men kom med få nyheter.
- Jag kan inte komma med en ny budgetsatsning varje dag, säger Fredrik Reinfeldt.
Strax efter att Fredrik Reinfeldt fått förnyat förtroende av stämman att fortsätta som partiledare steg han upp på scenen i Örebro och höll sitt andra tal för helgen. Statsministern hann med att både beskriva Moderaterna som det enda riktiga arbetarpartiet - och regeringsalternativet, rapporterar Expressen.se på plats i Örebro.
- Ett tredje segerval är det vi nu har framför oss, sade statsminister Fredrik Reinfeldt, i inledningen.

Kritiserade oppositionen

Han kritiserade sedan oppositionen på en rad punkter och sade att man under Göran Perssons tid dolt verkliga arbetslöshetssiffror bland annat genom att 140 människor förtidspensionerades varje dag under drygt tio år.
- Det var ett så allvarligt problem att Socialdemokraterna bytte namn på det, från förtidspensionering till sjuk- och aktivitetsersättning. Men det var inte namnbyte vi behövde, vi behövde göra något åt problemet, sade Reinfeldt.
Mycket i talet handlade om tillbakablickar på vad Moderaterna åstadkommit sedan Alliansen kom till makten.
- Vi utmanade och sade att detta måste få ett slut. Det ska bygga på en arbetslinje. Den bejakar arbetsviljan, synliggör oss som människor. Det är så vi kan stå på egna ekonomiska ben. Utgångspunkten måste vara att få jobb efter arbetsförmåga, och då behövs alla typer av jobb, sade Reinfeldt.
Enligt Fredrik Reinfeldt arbetade 4,5 miljoner människor i Sverige, i dag är den motsvarande siffran 4,7 miljoner. Han påminde om att regeringen sänkt inkomstskatterna med över 70 miljarder som en bärande del i arbetslinjen.
- Vi var det enda realistiska regeringsalternativet och nu ser vi ut att vara det enda regeringsalternativet, sade Reinfeldt och rev ner applåder från partiet.

"Sverige en trygg ö"

Moderaternas partiledare pratade också om läget i världsekonomin.
- Sverige är en trygg ö i ett Europa i stort behov av att spara, sade Moderatledaren, och tillade att regeringen förutom arbetslinjen också hedrat ansvarslinjen. Vi är i en liten grupp av europeiska länder som har ordning på sina ekonomier. Det gör att det blir slagsmål om svenska räntepapper och vi säljer dem utan att nästan betala någon ränta alls, sade Reinfeldt.
Statsministern avslutade talet med att säga att Moderaterna och regeringen har mycket kvar att göra, men kom inte med några konkreta förslag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag