Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Självmordsbomber i städer i Saudiarabien

Tidigare under dagen skedde även en explosion i närheten av ett amerikanskt konsulat i staden Jeddah. Två personer skadades i samband med explosionen, som enligt Reuters tros ha varit riktad mot konsulatet i fråga.Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN

Tre städer i Saudiarabien attackerades under måndagen av självmordsbombare.

Enligt Reuters hördes bland annat två explosioner nära en moské i staden Qatif, och i Medina omkom två säkerhetsvakter efter att tre självmordsbombare sprängt sig själva.

Händelsen vid moskén ska ha inträffat på måndagskvällen strax innan 19-tiden lokal tid. Enligt Reuters är Qatif en region som domineras av den shiitiska minoriteten i Saudiarabien, och explosionerna ska också ha ägt rum i anslutning till en shiitisk moské.

Vittnen på plats uppger att kroppsdelar ligger utspridda på gatan.

Enligt Reuters säger ett vittne att det var två explosioner som ägde rum, direkt efter varandra. Den första explosionen sprängde en bil som stod parkerad nära moskén och den andra explosionen skedde kort därefter.

 

Amerikanskt konsulat attackerades

Explosionerna i Qatif var dock inte de enda som inträffade i Saudiarabien under måndagen.

Det allvarligaste dådet inträffade i storstaden Medina, där tre självmordsbombare sprängde sig själva, vilket ledde till att minst två säkerhetsvakter omkom. Attentaten ägde rum i närheten av en säkerhetsanläggning som tillhör Profetens moské i Medina.

Enligt vittnen på plats verkar det inte som att några fler personer omkom i attacken, mycket tack vare att moskéns besökare hade gått hem för dagen.

Tidigare under dagen skedde även en explosion i närheten av ett amerikanskt konsulat i staden Jeddah. Två personer skadades i samband med explosionen, som enligt Reuters tros ha varit riktad mot konsulatet i fråga.

 

 

Attackerna i Saudiarabien är de senaste i följden av grova attentat som bland annat har riktats mot huvudstäderna i Turkiet, Bangladesh och Irak. Samtliga attacker har skett i samband med högtiden id al-fitr, som firas i samband med att fastan avslutas.

Ingen aktör har ännu tagit på sig ansvaret för attackerna.