Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Självmordsbombaren fritogs från fängelset av talibanerna

Magda Gad rapporterar från Kabul
IS skriver att självmordsbombaren kom direkt från fängelset till självmordsuppdraget. Han dödade fler än 200
Foto: privat / IS
Över 200 personer dog i attacken vid flygplatsen i Kabul.
Foto: MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES
Talibanerna fritog mängder av fångar under sin framfart i Afghanistan. Skulden lägger man på den kollapsade regeringen.
Foto: WALI SABAWOON / AP/ TT

Från afghanskt fängelse till IS självmordsbataljon.

Terroristen Abdulrahman al-Logari utlöste sitt bombbälte mitt i folkmassan vid Kabuls flygplats – och dödade över 200 personer.

Nu går IS ut med fler detaljer om terrorattacken som skakade om Afghanistan och USA.

”Han fritogs från fängelset nyligen”, skriver IS.

I en lång text i IS propagandatidning al-Nabaa skriver terrorgruppen för första gången att självmordsbombaren Abdulrahman al-Logari är en av de IS-medlemmar som tidigare satt fängslade i ett av den kollapsade regeringens fängelser i Afghanistan.

Han ”lyckades att ta sig in och kom så nära som på fem meters avstånd från amerikanska soldater, som höll på att samla in dokument från hundratals tolkar och kontraktsanställda i närheten av Baran-lägret, innan han sprängde sitt bombbälte”, skriver de. 

USA bekräftade efteråt att 13 amerikanska soldater dödades i dådet och närmare 200 civila afghaner miste livet.

IS skriver att självmordsbombaren fritogs ”nyligen när regeringssoldaterna flydde”
Foto: privat / IS

Direkt efter dådet tog terrorgruppen IS på sig attacken och gick ut med en bild på en maskerad man som fick krigsnamnet Abdulrahaman Al-Llogari. IS tilldelar krigsnamn efter medlemmens hemort. Logar är en av Afghanistans 34 provinser.

Satt fängslad i Khorasan

I artikeln uppger IS att självmordsbombaren satt fängslad i området Khorasan, men berättar inte vilket fängelse. Enligt IS fick självmordsbombaren ”en gåva från Gud och fritogs från fängelset efter att regeringssoldaterna flydde. Direkt när han kom ut anmälde han sig till självmordsbataljonen”.  

Khorasan är ett stort område som sträcker sig över delar av Iran och Afghanistan. I samband med talibanernas maktövertagande i Afghanistan under de senaste veckorna stormade talibankrigare flera fängelser i landet och fritog fångarna. När staden Herat – som ligger inom Khorasan – intogs av talibanerna släpptes samtliga fångar från stadens fängelse. Det mesta tyder nu på att självmordsbombaren satt fängslad där och att han släpptes fri när fängelset stormades. 

Talibanerna skyller på kollapsade regeringen

Muhammad Naeem, talesman för talibanernas politbyrå, lägger i en intervju skulden för att fångarna släpptes fria på den kollapsade regeringen. Enligt Naeem kan IS-medlemmar ha funnits bland de fångar som släpptes ut från två fängelser - Pul-e-Charki och Bagram - i närheten av Kabul. 

Naeem säger att talibanrörelsen försökte förhandla med regeringen om ett fredligt och organiserat maktövertagande av Kabul. Men de blev överraskade av att regeringen utan förvarning lämnade Kabul och skapade ett ”säkerhetsvakuum”. Ett av kraven från talibanerna ska ha varit att släppa 7 000 fångar, vilket den afghanska regeringen inte gick med på. 

– Vem kan stå emot 20 000 fångar? Om det fanns några sådana individer som passade på att fly i samma veva ligger ansvaret på regeringen, sa Naeem till Expressen.

IS hotar även talibanrörelsen med flera attacker och anklagar dem för att arbeta ”mot islam och Islamiska Staten”.

Prisade journalisten och hennes syster evakuerade till Sverige

Najwa Alimi: Flykten från Afghanistan • Nya tillvaron • Mötet med Ann Linde

Magda Gad från talibanernas bil

”Vad som händer är oklart”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.