Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Självmordsbombaren fick CSN-stöd efter sin död

STOCKHOLM 11 DECEMBER 2010. Taimour Abdulwahab spränger sig själv till döds i korsningen Bryggargatan och Drottninggatan.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Under sina år i England plockade självmordsbombaren Taimour Abdulwahab ut närmare 745 000 kronor i studiestöd från CSN, avslöjar Dagens Nyheter i dag.

Sista utbetalningen på 54 840 kronor gjordes två dagar efter att han sprängt sig själv i centrala Stockholm.

PENGARNA TILL SJÄLVMORDSBOMBAREN I STOCKHOLM 2010

11 DECEMBER 2010

Taimour Abdulwahab spränger sig själv till döds i centrala Stockholm.

FINANSIÄREN

Algeriern Nasserdine Menni, 32, dömdes i High Court i Skottland till sju års fängelse för inblandning i terrorattentatet mot Sverige. Menni förde över motsvarande 60 000 kronor till Taimour Abdulwahab.

SKATTEPENGARNA

CSN har betalat ut studiestöd till Taimour Abdulwahab sedan slutet av 90-talet, enligt DN. De största enskilda utbetalningarna gjordes 2010, samtidigt som Abdulwahab förberedde attentatet i Stockholm. Första utbetalningen på var på 140 000 kronor. Den andra på 54 840 kronor betalades ut två dagar efter terrordådet.

I augusti förra året dömdes Nasserdine Menni i en skotsk domstol till sju års fängelse för att ha finansierat svenska självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs terroristverksamhet med motsvarande 60 000 kronor.

Men Abdulwahabs pengar kom inte i huvudsak från Menni.

DN avslöjar i dag hur centrala studiestödsnämnden i Sverige under flera år betalade ut ungefär 745 000 kronor i studiestöd medan han befann sig i England.

CSN efterskänker skulden

Enligt en kartläggning av författaren Mats Ekman som tidningen har tagit del av var den sista utbetalningen på 54 840 kronor. Den nådde Abdulwahabs konto två dagar efter att han sprängt sig själv på Bryggargatan i centrala Stockholm - bara ett stenkast från den intensiva julhandeln på Drottninggatan.

Efter hans död beslutade CSN att efterskänka hela den kvarvarande studieskulden - inklusive de pengar som betalats ut till en död person.

- Han levde när vi skickade pengarna och det fanns ingen möjlighet att stoppa utbetalningen, säger Klas Elfving, pressekreterare vid CSN, till DN.

Vart pengarna har tagit vägen är det ingen som vet. Taimour Abdulwahabs dödsbo har bara redovisat runt 2 000 kronor i tillgångar och hans syster har tidigare meddelat att begravningen i England bekostades med lån.

Enligt lagen ska avlidna personers studielån efterskänkas och CSN har en generös inställning till pengar som hunnit betalas ut felaktigt när någon dör.

Vice chefsåklagaren Agnetha Hilding Qvarnström är ansvarig för utredningen om terrorbombningen i Stockholm. Någon gång i vår räknar hon med att vara klar.

Oklart hur han fick pengarna

Enligt DN vill hon inte kommentera hur mycket pengar Abdulwahab kan ha behövt för att finansiera sin terroristverksamhet eller varifrån han fick pengarna.

- Jag vill inte berätta någonting om utredningen förrän den är avslutad, säger hon till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.