Lördagens självmordsattentat mot ett antal bussar fyllda med civila som skulle evakueras ur Syrien – däribland många barn – ägde rum väster om staden Aleppo. Foto: CNNLördagens självmordsattentat mot ett antal bussar fyllda med civila som skulle evakueras ur Syrien – däribland många barn – ägde rum väster om staden Aleppo. Foto: CNN
Lördagens självmordsattentat mot ett antal bussar fyllda med civila som skulle evakueras ur Syrien – däribland många barn – ägde rum väster om staden Aleppo. Foto: CNN
Nu kommer uppgifter om att självmordsbombarna var utklädda till hjälparbetare, och att attacken var riktad främst mot barnen, enligt FN. Foto: CNNNu kommer uppgifter om att självmordsbombarna var utklädda till hjälparbetare, och att attacken var riktad främst mot barnen, enligt FN. Foto: CNN
Nu kommer uppgifter om att självmordsbombarna var utklädda till hjälparbetare, och att attacken var riktad främst mot barnen, enligt FN. Foto: CNN

Självmordsbombare var utklädda till hjälparbetare

Publicerad

En självmordsbombning väster om Aleppo har sprängt över 120 människor till döds, varav 68 barn.

Självmordsbombarna var utklädda till hjälparbetare och delade ut godis för att locka till sig barn sekunder innan bomben sprängdes.

De drabbade var evakuerade från belägrade byar. Det uppger AFP.

Lördagens självmordsattentat mot ett antal bussar fyllda med civila som skulle evakueras ur Syrien – däribland många barn – ägde rum väster om staden Aleppo.

En artikel som CNN publicerade efter dådet visar hur en fotograf som befann sig på platsen ingrep i situationen och sprang mot ambulans med ett skadat barn i famnen. Fotografen, Abd Alkader Habak, berättade för kanalen att han var där och filmade någon som "delade ut sötsaker till några av evakuerarna" bara sekunder innan bomben sprängdes.

Över 120 människor dödades i attentatet, varav 68 var barn.

Utklädda hjälparbetare

Nu kommer uppgifter om att självmordsbombarna var utklädda till hjälparbetare, och att attacken var riktad främst mot barnen, enligt FN.

– Någon som till och med låtsades dela ut hjälp, och lockade till sig barn utlöste den där fruktansvarda explosionen, säger FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura till AFP.

Även Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien, säger att massmordet utfördes av personer utklädda till hjälparbetare.

 

LÄS MER: Donald Trump skyller läget i Syrien på Putin

 

Explosionen som slet sönder flera bussar med civila orsakade utöver den mänskliga katastrofen ett avbrott i evakueringen från de belägrade regeringshållna städerna Fuaa and Kafraya.

Nu kommer uppgifter om att självmordsbombarna var utklädda till hjälparbetare, och att attacken var riktad främst mot barnen, enligt FN.Foto: CNN

Ingen grupp har tagit på sig dådet

Ingen grupp har tagit på sig dådet enligt det syriska observatoriets övervakningsgrupp för mänskliga rättigheter. Dussintals personer skadades i attentatet enligt det syriska civilförsvaret, inklusive personer från den frivilliga räddningsgruppen Vita hjälmarna. Det skriver AFP.

 

LÄS MER: Flera barn bland offren för ny giftgasattack

 

För en vecka sedan dödades ett dussintal personer, också däribland många barn, i en giftgasattack i norra Syrien. En attack som Assad-regimen har anklagats för. USA svarade genom att avfyra 59 kryssningsrobotar mot olika mål i Syrien – en attack som Ryssland sedan har fördömt. Relationen mellan länderna är enligt Ryssland den värsta sedan kalla kriget.

Kriget i Syrien är inne på sitt sjunde ännu långt ifrån en lösning. Det är nutidens värsta humanitära kris.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag