Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Självmord bland franska poliser skjuter i höjden

Videon visar en Gula västarna-protest i Paris för cirka två veckor sedan
Mer än två dussin poliser har tagit sina liv i Frankrike under 2019, enligt lokala medier. På bilden syns poliser vid ett flyktingläger i norra Frankrike 2016.
Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG KRISTOFER SANDBERG/EXPRESSEN

Antalet poliser som tar sina liv i Frankrike har stigit till 25 bara i år, en alarmerande hög siffra, enligt France 24.

Det ökade antalet självmord bland poliser kommer efter att Frankrike har skakats av våldsamma protester sedan december förra året.

De såkallade Gula västarna har demonstrerat över hela landet under flera månader, och protesterna har resulterat i skadegörelse och konfrontationer med polis.

En polis tar sitt liv var fjärde dag i Frankrike, rapporterar den lokala nyhetssajten France 24.

Enbart under helgen tog två poliser sina liv, en 37-årig kvinna som jobbade i en Parisförort, och en 49-årig man hemmahörande i Alès, södra Frankrike.

Franska polisens nationella fackförbund, Alternativ Police CTFD, kritiserar President Emmanuel Macrons regering och säger att det saknas konkreta åtgärder för att hjälpa poliser som mår dåligt.

De kritiserar även det 'hierarkiska förhållandet' mellan över- och underordnade inom poliskåren och hävdar att vissa avdelningschefer har brist på empati.

Fransk polis konfronterar Gula västarna-demonstranter i Avignon i mars.
Foto: GUILLAUME HORCAJUELO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Även om det finns flera faktorer som bidrar till anledningen varför en person gör på detta sätt - däribland personliga problem och komplicerade professionella situationer - så är det oundvikligen en mycket verklig stress som poliser som dagligen konfronteras av social utsatthet, hierarkisk stress och successiva manövrar utan möjlighet till regelbunden vila, säger Alternativ Police CTFD  i ett pressmeddelande. 

Självmord vanligare bland poliser i Frankrike

Självmord bland poliser i Frankrike är 36 procent högre än hos befolkningen i allmänhet, enligt en rapport från 2018.

Under det senaste decenniet har 44 poliser tagit sina liv per år, en siffra som kan komma att bli avsevärt högre under 2019 om den nuvarande utvecklingen håller i sig.

Antalet poliser som har tagit sina liv har skjutit i höjden samtidigt som nätverket Gula västarna, som protesterar mot regeringen och Macron, har hållit demonstrationer över hela Frankrike.

Under ett flertal protestaktioner under de senaste månaderna har poliser blivit anklagade för övervåld mot demonstranter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.