Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Självklart skulle vi vilja se Sverige i Nato"

Marina Kaljurand, Edgars Rinkevics, och Linas Linkevicius mötte Margot Wallström på tisdagen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Litauens Linas Linkevičius säger att han skulle uppskatta om Sverige gick med i Nato.

Foto: Fredrik Sandberg/Tt
"Ni har en speciell plats i vårt hjärta", säger Marina Kaljurand. Foto: Fredrik Sandberg/TT

De baltiska länderna är eniga: Sverige är mer än välkomna in i Nato.

Det stod klart i samband med de tre baltiska utrikesministrarnas besök i Sverige under tisdagen.

– Självklart vill vi att ni ska gå med, säger Estlands utrikesminister Marina Kaljurand.

– Sverige skulle nå väldigt mycket av det vi betraktar som säkerhetsgarantier för vår kontinent, säger Litauens Linas Linkevičius.

Under tisdagen tog utrikesminister Margot Wallström, S, emot sina baltiska kolleger på besök i Stockholm.

Anledningen till besöket var för att fira att det var 25 år sen Sverige återupprättade diplomatiska förbindelser med Estland, Lettland och Litauen efter att länderna återvunnit sin självständighet.

Margot Wallström: "Vi är goda kolleger"

Utrikesministrarna satt i möte under dagen och höll därefter en gemensam presskonferens på Utrikesdepartementet i Stockholm.

– I dag är de inte bara Natomedlemmar utan också EU-medlemmar. Vi möts regelbundet och vi är goda kolleger. Vi delar intresset för säkerheten på Östersjön och se till att relationen mellan Ryssland och Ukraina står fortsatt högt på EU:s agenda, inledde Margot Wallström.

Marina Kaljurand: "Ni har en speciell plats i vårt hjärta"

Det var idel lovord gentemot Sverige.

– Ni borde vara stolta, vi är vad vi är i dag tack vare er. Vi kommer alltid att minnas det, säger Estlands utrikesminister Marina Kaljurand och fortsätter:

– Ni har en speciell plats i vårt hjärta. Vi kommer alltid att komma ihåg hur ni öppnade era hjärtan och era hem när vi flydde.

"Ni har en speciell plats i vårt hjärta", säger Marina Kaljurand. Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Vi skulle vilja se Sverige och Finland i Nato"

På Expressens fråga om hur de tre länderna ser på den svenska regeringens ståndpunkt att inte gå med i Nato och om de inte hellre skulle föredra ett Sverige i Nato var beskedet entydigt: Sverige är än välkomna.

– Först vill jag betona att det är svenska folkets beslut på samma sätt som det är finska folkets beslut att besluta om vilken organisation de vill tillhöra, säger Estlands utrikesminister Marina Kaljurand.

– Självklart skulle vi vilja se Sverige och Finland i Nato. Men vi uppskattar samtidigt det partnerskap vi har i dag mellan Nato, Finland och Sverige. Ett riktigt, praktiskt och bra partnerskap. Jag kan till och med säga att Sverige och Finland är mer engagerade än vissa Natomedlemsländer. Så ja, det är vår position men det är upp till er, säger hon.

"Vi uppskattar vad Sverige gör"

Litauens Linas Linkevičius säger att han skulle uppskatta om Sverige gick med men att Liatuen inte vill lägga sig i debatten.

– Sverige skulle nå väldigt mycket av det vi betraktar som säkerhetsgarantier för vår kontinent. Vi kan inte vara opartiska med allt som händer i världen i dag och också på vår kontinent och i närheten av vår kontinent. Vi uppskattar vad Sverige redan gör, säger han och lägger till:

– Det är upp till svenska folket att besluta hur långt och djupt ni vill gå.

"Ingen kan pusha ett land att gå med"

Lettlands utrikesminister Edgars Rinkēvičs var lite mer försiktig och påpekade att det inte var läge att förstöra feststämningen.

– Vi är här för att fira inte för att förstöra. Ingen kan pusha ett land att gå med mot dess vilja, säger han men lovar samtidigt:

– Närhelst Sverige och, eller Finland beslutar sig för att gå med i Nato kommer vi att vara era bästa förespråkare i processen.

De fyra ministrarna fick också frågor om de ryska planerna på ytterligare en gasledning mellan Ryssland och Europa på Östersjöns botten. Wallström försäkrade att Sverige och de baltiska länderna delar samma oro.

– Jag tror att vi har en samsyn. Vi delar samma oro för detta. Vi inser att det är ett ekonomiskt projekt som har säkerhetspolitiska och andra konsekvenser som är viktiga, säger hon och tillägger att man kommer att samarbeta med EU-kommissionen i frågan.

Dagen avslutar de fyra kollegerna med en gemensam middag och båttur i Stockholms skärgård.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!