Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Självklart ska vi få amma våra barn på krogen"

Katja Collin, 32, har aldrig stött på någon som reagerat när hon ammat sin Vera, 7 månader.
Foto: COLLIN ELLINOR

Amma Mia - ett sånt ståhej det blev.

Expressens krönikör, trebarnsmamman Linda Skugge, fick inte amma sin dotter vid bordet på finkrogen.

Nu kräver en rad kända (m)ammor sin rätt:

- Självklart ska vi få amma våra barn på krogen. Har man lite vett sitter man inte med tuttarna i vädret, säger sångerskan Charlotte Perrelli till Expressen.

Författaren och krönikören Linda Skugge gick på stjärnrestaurangen Edsbacka krog med man och tre barn. Lillan blev hungrig och fick betjäning direkt vid bordet. Men Linda Skugge tilläts inte amma sitt flickebarn vid bordet, utan hänvisades till att utföra sysslan bakom en skärm för att övriga gäster inte skulle behöva se på. "Du borde skämmas, Christer Lingström", skriver Skugge och skäller på Edsbacka krogs chef. Och flera både kända och okända mammor håller med.´

"Kan vara svårt att gå iväg"

 - Vi lever på 2000-talet och det är klart att man ska få amma både här och var. Ofta är det panik och barnet behöver mat just nu - då kan det vara svårt att gå i väg, säger Charlotte Perrelli, mamma till Angelo, 2, och Alessio, 1,5. - Men, tillägger Charlotte, min man Nicola, som har en lite finare restaurang, skulle nog inte tycka att det var okej om någon satt på hans krog och ammade vid bordet.

Försvarar policyn

 Katja Sohlman, 32, mamma till Olga, snart 2, och Vera, 7 månader, säger: - För mig har det fungerat jättebra, jag har aldrig stött på någon som har reagerat för att jag ammat mina barn. I en modern och jämställd kultur ska man inte behöva stanna hemma för att amma. Christer Lingström på Edsbacka krog försvarar policyn: - Givetvis ska man inte amma sitt barn vid bordet på Edsbacka krog - både för gästernas och personalens skull. Man vet aldrig - det kan väcka anstöt hos vissa människor. Dessutom behöver både mor och barn lugn och ro omkring sig när det är amningsdags. Därför har vi ett speciellt rum där våra ammande gäster kan sitta i lugn och ro, säger Lingström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.