Katja Collin, 32, har aldrig stött på någon som reagerat när hon ammat sin Vera, 7 månader.
Katja Collin, 32, har aldrig stött på någon som reagerat när hon ammat sin Vera, 7 månader.

"Självklart ska vi få amma våra barn på krogen"

Publicerad
Uppdaterad
Amma Mia - ett sånt ståhej det blev.
Expressens krönikör, trebarnsmamman Linda Skugge, fick inte amma sin dotter vid bordet på finkrogen.
Nu kräver en rad kända (m)ammor sin rätt:
- Självklart ska vi få amma våra barn på krogen. Har man lite vett sitter man inte med tuttarna i vädret, säger sångerskan Charlotte Perrelli till Expressen.
Författaren och krönikören Linda Skugge gick på stjärnrestaurangen Edsbacka krog med man och tre barn. Lillan blev hungrig och fick betjäning direkt vid bordet. Men Linda Skugge tilläts inte amma sitt flickebarn vid bordet, utan hänvisades till att utföra sysslan bakom en skärm för att övriga gäster inte skulle behöva se på. "Du borde skämmas, Christer Lingström", skriver Skugge och skäller på Edsbacka krogs chef. Och flera både kända och okända mammor håller med.´

"Kan vara svårt att gå iväg"

- Vi lever på 2000-talet och det är klart att man ska få amma både här och var. Ofta är det panik och barnet behöver mat just nu - då kan det vara svårt att gå i väg, säger Charlotte Perrelli, mamma till Angelo, 2, och Alessio, 1,5. - Men, tillägger Charlotte, min man Nicola, som har en lite finare restaurang, skulle nog inte tycka att det var okej om någon satt på hans krog och ammade vid bordet.

Försvarar policyn

Katja Sohlman, 32, mamma till Olga, snart 2, och Vera, 7 månader, säger: - För mig har det fungerat jättebra, jag har aldrig stött på någon som har reagerat för att jag ammat mina barn. I en modern och jämställd kultur ska man inte behöva stanna hemma för att amma. Christer Lingström på Edsbacka krog försvarar policyn: - Givetvis ska man inte amma sitt barn vid bordet på Edsbacka krog - både för gästernas och personalens skull. Man vet aldrig - det kan väcka anstöt hos vissa människor. Dessutom behöver både mor och barn lugn och ro omkring sig när det är amningsdags. Därför har vi ett speciellt rum där våra ammande gäster kan sitta i lugn och ro, säger Lingström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag