Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sexguruns straff: 120 års fängelse

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Keith Raniere i rätten.
Foto: ELIZABETH WILLIAMS / AP TT NYHETSBYRÅN

Nxivm-ledaren döms till 120 års fängelse.

Under titeln självhjälpsguru gjorde Keith Raniere kvinnor till sexslavar och förgrep sig på minderåriga.

– Du är en lögnare, en parasit och en bedragare, sa ett av offren under hennes vittnesmål, enligt Rolling Stone.

Keith Raniere gav sig flera titlar: Ledare, mentor, guru. Under flera år ledde han ”självhjälpsgruppen” Nxivm (uttalas Nexium) i Albany i New York. Denna har senare liknats vid en sexkult.

Raniere har bland annat lurat till sig kvinnor som han hållit som sexslavar och låtit brännmärka med sina initialer. Bland offren fanns minderåriga flickor.

Dömd för flera brott

Kultledaren greps 2018 och dömdes i fjol för sju brott, däribland trafficking, bedrägeri och utpressning. 

På tisdagen har strafflängden bestämts till 120 år i fängelse, rapporterar Rolling Stone.

– I varje aspekt av hans agerande har Raniere betett sig som om lagar inte gäller honom. Olyckligtvis för honom så gör de det, sa domaren inför en full rättssal i Brooklyn, New York.

Kultledaren har hela tiden hävdat sin oskuld. I en skrivelse till rätten i september skrev försvarsadvokaten att Ranier ”inte är ledsen för sitt agerande eller sina val”.

Värvade kändisar

Brotten uppdagades när flera tidigare medlemmar i Nxivm trädde fram i New York Times 2018. 

En av de ledande medlemmarna var ”Smallville”-stjärnan Allison Mack som också greps samma år. Hon har senare erkänt att hon använt utpressning för att tvinga kvinnor till att delta i olika sexakter inom kulten.

– Jag måste ta fullt ansvar för mitt beteende. Jag är mycket ledsen för min roll i det här fallet, sa hon i en intervju med Page six i fjol.

Allison Mack ska även ha försökt värva andra kändisar genom Twitter. Bland dem finns skådespelerskan Emma Watson och sångerskan Kelly Clarkson.

Han höll sexslav fången – i fem år

Han höll sexslav fången – i fem år

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.