Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sitter i Afghanistans regering – fick bidrag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Afghanistans regering
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Fazel Fazly är skriven i Sverige och tagit del av socialförsäkring samtidigt som han sitter i regeringsställning i Afghanistan, skriver Aftonbladet.

Fazly har nu blivit anmäld om felaktig folkbokföring.

43-årige Fazel Fazly arbetar inom regeringen i Afghanistan där nyheter på presidentens hemsida började publiceras redan 2017, där Fazly nämndes.

Samtidigt som sin verksamhet i Afghanistan är Fazly folkbokförd i Sverige och 2018 lyfte han föräldrapenning, rapporterar Aftonbladet.

Nu har 43-åringen blivit anmäld till Skatteverket som handlar om att han är felaktigt folkbokförd.

– Det har kommit in en anmälan om bosättningskontroll den 6 mars i år gällande den här personen, säger Ingela Larsson på Skatteverket till tidningen.

Svenska ambassaden skickat diplomatpost

Tobias Wijk, verksamhetsexpert på Skatteverket, säger till tidningen att det är ett allvarligt problem när personer är skrivna på adressen trots att man inte är en del av den officiella befolkningen i Sverige.

– Socialförsäkringen och förmånerna där bygger ju exempelvis väldigt mycket på på var man är bosatt. Men det handlar också om pensioner och försäkringar, säger Wijk.

Samtidigt har den svenska ambassaden i Kabul skickat en diplomatpost till UD i Sverige. ”Svensk medborgare i regeringsställning”, lyder rubriken men handlingen är till stora delar sekretessmaskerad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.