Eiraeiro-fängelsetEiraeiro-fängelset

Eiraeiro-fängelset

Dawit Isaaks cell i Eritrea • Dawit Isaak har suttit fängslad i 4287 dagar utan rättegång. • Den avhoppade fängelsepolisen Saeed Saleh sa i maj i en intervju med Expressen att Isaak var sjuk men vid liv. • Stöd arbetet för hans frigivning på bankgira 5045-0295. Läs mer på freedawit.com.Dawit Isaaks cell i Eritrea • Dawit Isaak har suttit fängslad i 4287 dagar utan rättegång. • Den avhoppade fängelsepolisen Saeed Saleh sa i maj i en intervju med Expressen att Isaak var sjuk men vid liv. • Stöd arbetet för hans frigivning på bankgira 5045-0295. Läs mer på freedawit.com.

Dawit Isaaks cell i Eritrea

• Dawit Isaak har suttit fängslad i 4287 dagar utan rättegång.
• Den avhoppade fängelsepolisen Saeed Saleh sa i maj i en intervju med Expressen att Isaak var sjuk men vid liv.
• Stöd arbetet för hans frigivning på bankgira 5045-0295. Läs mer på freedawit.com.
Dawit Isaak Foto: Kalle AhlsénDawit Isaak Foto: Kalle Ahlsén

Dawit Isaak

 Foto: Kalle Ahlsén
De 100-tals makthavare som besöker Expressen under Almedalsveckan kommer att få frågan om de suttit med Dawit. Foto: Cornelia NordströmDe 100-tals makthavare som besöker Expressen under Almedalsveckan kommer att få frågan om de suttit med Dawit. Foto: Cornelia Nordström
De 100-tals makthavare som besöker Expressen under Almedalsveckan kommer att få frågan om de suttit med Dawit. Foto: Cornelia Nordström
Dawits cell i Almedalen • Cellen ställds upp på Wisby Strand. • Den är 2x3 m i golvyta och 2,20m i takhöjd och är något ljudisolerad för att skapa en känsla av avskildhet. • Det kommer att finnas luftspalt uppe vid taket samt titthål för ljusinsläpp. • Använd gärna hashtaggen #sittmeddawit i sociala medier.Dawits cell i Almedalen • Cellen ställds upp på Wisby Strand. • Den är 2x3 m i golvyta och 2,20m i takhöjd och är något ljudisolerad för att skapa en känsla av avskildhet. • Det kommer att finnas luftspalt uppe vid taket samt titthål för ljusinsläpp. • Använd gärna hashtaggen #sittmeddawit i sociala medier.

Dawits cell i Almedalen

• Cellen ställds upp på Wisby Strand.
• Den är 2x3 m i golvyta och 2,20m i takhöjd och är något ljudisolerad för att skapa en känsla av avskildhet.
• Det kommer att finnas luftspalt uppe vid taket samt titthål för ljusinsläpp.
• Använd gärna hashtaggen #sittmeddawit i sociala medier.

Sitt i cell för Dawit i Almedalen

Publicerad

LONDON. Här kan makthavare få känna på hur det är att leva som Dawit Isaak - om än för bara några minuter.

En cell kommer att placeras ut i Almedalen för att visa de fruktansvärda förhållanden som den svensk-eritreanska journalisten lever under.

- Vi måste fortsätta kampen för att få Dawit fri och det här är ett led i detta, säger Leif Öbrink, ordförande för Stödkommittén Free Dawit.

I över elva år har Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea utan rättegång. Hans brott var att starta en regimkritisk tidning.

Han sitter inspärrad i en isoleringscell i det ökända Eiraeiro-fängelset. Han bor i en liten cell och enligt flera rapporter nekas han nödvändig sjukvård.

Nu kan svenska makthavare få en liten inblick i Dawit Isaaks vardag. I Visby under Almedalsvecka kommer en liten cell att byggas där politiker och beslutsfattare ska kunna gå in i 15 minuter.

Fängslad i nästan 12 år

- Vi hoppas att det ska leda till eftertanke. Om man sitter där i en kvart kan man tänka på att Dawit Isaak har suttit så i snart tolv år. Det gör förhoppningsvis att makthavarna blir mer villiga att sätta press på Eritrea, säger Leif Öbrink, ordförande för Stödkommittén Free Dawit.

Bakom kampanjen #sittmeddawit står Författarförbundet, Journalistförbundet, Publicistklubben, Reportrar utan gränser, Svenska PEN, Sveriges Tidskrifter, Utgivarna, Stödkommittén Free Dawit och Expressen.

- Expressen kommer att fortsätta att uppmärksamma Dawit Isaaks öde, han är inte bara en trebarnsfar med familjen väntandes på honom i Göteborg - han är också en symbol för den viktiga kampen för tryck- och yttrandefrihet, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Expressen kommer att få besök av mer än 100 av Sveriges allra tyngsta beslutsfattare under Almedalsveckan.

- Alla våra intervjuobjekt kan räkna med att få frågan om de har suttit med Dawit - och om svaret är nej kan vi så klart hjälpa till att boka in dem, förklarar Christina Lundell, Expressens projektledare för Almedalen.

FN:s speciella rapportör till Eritrea släppte nyligen en rapport där hon bland annat uppmanade regimen att släppa Dawit Isaak. Andris Piebalgs, EU-kommissionär med ansvar för utvecklingsbistånd, sa i veckan i en muntlig debatt att EU:s hållning mot Eritrea kan komma att bli tuffare och att rapporten kommer påverka EU:s syn på frågan.

Lämnade protestbrev

I går lämnade Expressen över ett protestbrev till Eritreas ambassad på Lidingö. Ambassaden tog emot brevet och stängde snabbt dörren efter sig. Expressen har tidigare lämnat över flera protestbrev till Eritrea som en del i kampanjen för att få Dawit Isaak fri.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag