Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sitt i cell för Dawit i Almedalen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Eiraeiro-fängelset
Dawit Isaaks cell i Eritrea• Dawit Isaak har suttit fängslad i 4287 dagar utan rättegång.• Den avhoppade fängelsepolisen Saeed Saleh sa i maj i en intervju med Expressen att Isaak var sjuk men vid liv.• Stöd arbetet för hans frigivning på bankgira 5045-0295. Läs mer på freedawit.com.
Dawit Isaak
Foto: Kalle Ahlsén
De 100-tals makthavare som besöker Expressen under Almedalsveckan kommer att få frågan om de suttit med Dawit.
Foto: Cornelia Nordström
Dawits cell i Almedalen• Cellen ställds upp på Wisby Strand.• Den är 2x3 m i golvyta och 2,20m i takhöjd och är något ljudisolerad för att skapa en känsla av avskildhet.• Det kommer att finnas luftspalt uppe vid taket samt titthål för ljusinsläpp.• Använd gärna hashtaggen #sittmeddawit i sociala medier.

LONDON. Här kan makthavare få känna på hur det är att leva som Dawit Isaak - om än för bara några minuter.

En cell kommer att placeras ut i Almedalen för att visa de fruktansvärda förhållanden som den svensk-eritreanska journalisten lever under.

- Vi måste fortsätta kampen för att få Dawit fri och det här är ett led i detta, säger Leif Öbrink, ordförande för Stödkommittén Free Dawit.

I över elva år har Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea utan rättegång. Hans brott var att starta en regimkritisk tidning.

Han sitter inspärrad i en isoleringscell i det ökända Eiraeiro-fängelset. Han bor i en liten cell och enligt flera rapporter nekas han nödvändig sjukvård.

Nu kan svenska makthavare få en liten inblick i Dawit Isaaks vardag. I Visby under Almedalsvecka kommer en liten cell att byggas där politiker och beslutsfattare ska kunna gå in i 15 minuter.

Fängslad i nästan 12 år

- Vi hoppas att det ska leda till eftertanke. Om man sitter där i en kvart kan man tänka på att Dawit Isaak har suttit så i snart tolv år. Det gör förhoppningsvis att makthavarna blir mer villiga att sätta press på Eritrea, säger Leif Öbrink, ordförande för Stödkommittén Free Dawit.

Bakom kampanjen #sittmeddawit står Författarförbundet, Journalistförbundet, Publicistklubben, Reportrar utan gränser, Svenska PEN, Sveriges Tidskrifter, Utgivarna, Stödkommittén Free Dawit och Expressen.

- Expressen kommer att fortsätta att uppmärksamma Dawit Isaaks öde, han är inte bara en trebarnsfar med familjen väntandes på honom i Göteborg - han är också en symbol för den viktiga kampen för tryck- och yttrandefrihet, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Expressen kommer att få besök av mer än 100 av Sveriges allra tyngsta beslutsfattare under Almedalsveckan.

- Alla våra intervjuobjekt kan räkna med att få frågan om de har suttit med Dawit - och om svaret är nej kan vi så klart hjälpa till att boka in dem, förklarar Christina Lundell, Expressens projektledare för Almedalen.

FN:s speciella rapportör till Eritrea släppte nyligen en rapport där hon bland annat uppmanade regimen att släppa Dawit Isaak. Andris Piebalgs, EU-kommissionär med ansvar för utvecklingsbistånd, sa i veckan i en muntlig debatt att EU:s hållning mot Eritrea kan komma att bli tuffare och att rapporten kommer påverka EU:s syn på frågan.

Lämnade protestbrev

I går lämnade Expressen över ett protestbrev till Eritreas ambassad på Lidingö. Ambassaden tog emot brevet och stängde snabbt dörren efter sig. Expressen har tidigare lämnat över flera protestbrev till Eritrea som en del i kampanjen för att få Dawit Isaak fri.

Dawits CELL i Almedalen

Cellen ställs upp på Wisby Strand och är 2x3 meter i golvyta och 2,20 meter i takhöjd. Är något ljudisolerad för att skapa en känsla av avskildhet. Det kommer att finnas luftspalt vid taket samt titthål för ljusinsläpp. Använd hashtaggen #sittmeddawit i sociala medier.

Dawits cell i Eritrea

Dawit Isaak har suttit fängslad i 4 287 dagar utan rättegång.

Den avhoppade fängelsepolisen Saeed Saleh sa i maj i en intervju med Expressen att Isaak var sjuk men vid liv.

Stöd arbetet för hans frigivning på bankgiro 5045-0295. Läs mer på freedawit.com.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.