Sista mordåtalet läggs ner mot Bergwall

Riksåklagaren Anders Perklev.

Åklagaren lägger ner det sista mordåtalet mot Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick.

Beskedet innebär att Bergwall i praktiken nu har friats från alla de åtta mord han tidigare erkänt och dömts för.

– Det finns ingen som helst möjlighet anser jag att komma fram till något som leder till fällande dom, säger Håkan Nyman, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Luleå.

Det sista åtalet gäller mord på Charles Zelmanovits som försvann i Piteå 1976. Åklagaren väljer att lägga ner åtalet, vilket i praktiken innebär att Bergwall har friats från samtliga åtta mord som han tidigare erkänt och dömts för under sin tid som Thomas Quick. Det enda som återstår nu är att tingsrätten ska fatta det formella beslutet om en friande dom.

– Grunderna för beslutet är att den fällande domen grundas på att Bergwall erkände och ville bli dömd, det fanns ingen teknisk bevisning, säger Håkan Nyman, chefsåklagare i Luleå.

Att Sture Bergwall tog tillbaka sitt erkännande och att det inte går att fastställa Zelmanovits dödsorsak sätter fallet i ny dager, säger han. Bevisen håller inte helt enkelt.

– Man kan inte emotse en fällande dom. Det finns ingen som helst möjlighet anser jag att komma fram till något som leder till fällande dom, säger Håkan Nyman.

Beskedet lämnades under en presskonferens i Stockholm under förmiddagen.

I tidigare fall har de nedlagda åtalen lett till att Bergwall friats, och allt tyder på att så blir fallet även nu. Att Bergwall kunde dömas till åtta mord, som han nu frias från, är ett stort misslyckande för svenskt rättsväsende enligt Anders Perklev, riksåklagare.

– Det måste bedömas som ett stort misslyckande för rättsväsendet.

Sture Bergwall hade möjlighet att ta del av medieuppgifter om de mord han erkänt, och enligt Anders Perklev går det inte att utesluta att Bergwall ändrat sin berättelse så att den stämmer överens med åklagarens.

När det gäller skulden för det som hänt går det inte att peka ut någon, enligt Anders Perklev.

– Mer än tio år har förflutit sedan den senaste lagföringen. Därför är eventuella tjänstefel och brott preskriberade och det vore oriktigt att peka ut någon, säger han.

I stället lämnar han över till de enskilda myndigheterna att utreda felen. Själv har han bland annat beslutat om att se över när fler åklagare i ett fall kan krävas.

Justitieminister Beatrice Ask, M, utlovar att en granskning ska genomföras.

– Vi ska nu ta fram direktiv till den granskning som nu ska genomföras. Vi ska även titta på om det finns strukturella brister, säger hon.

– Det är ett oerhört exceptionellt fall och är en skandal när det visar sig att det är felaktigt.

Process mot Säter pågår

Justitiekansler Göran Lambertz utredde domarna mot Sture Bergwall redan 2006, och kom inte fram till att resningsprocess skulle inledas. Enligt Anders Perklev var det andra förutsättningar då, eftersom Bergwall inte tagit tillbaka sina erkännanden då.

Dagens besked betyder inte att han släpps på fri fot omedelbart. Det pågår en process om utskrivning av Sture Bergwall från Säters sjukhus, där han tvångsvårdats sedan 20 år.  Det var efter ett rån som han dömdes till rättspsykiatrisk vård i början av 90-talet. Under sin tid på sjukhuset börjar han påstå att han mördat. Fram till 2001 dömdes han för totalt åtta mord. Sju av dem har redan rivits upp och åtalet i det sista åttonde fallet rivs troligen upp.

– Som vi har uppfattat det är det en förutsättning att morddomarna undanröjs för att man ska ta ställning till om Sture ska vara kvar på Säter eller inte. Kliniken använder sig av morddomarna för att hålla Sture kvar, sa Bergwalls advokat Thomas Olsson i går till Expressen.se.

Säter anser fortfarande att Sture Bergwall är i behov av tvångsvård. Förvaltningsrätten i Falun, som slutgiltigt ska avgöra frågan, ska också hämta in ett yttrande från socialstyrelsens rättsliga råd innan de helt beslutar sig.

Fakta: Quick fälldes för åtta mord

Yenon Levi, 24 år, hittas död 1988. Quick döms 1997, frias 2010.
Therese Johannesen, 9 år, försvinner 1988. Quick döms 1998, frias 2011.
Johan Asplund, 11 år, försvinner 1980. Quick döms 2001, frias 2012.
Trine Jensen, 17 år, hittas död 1981.

Gry Storvik, 23 år, hittas död 1985. Quick döms 2000, frias 2012.
Marinus och Janni Stegehuis dödas 1984. Quick döms 1996, frias 2013.
Charles Zelmanovits, 15 år, försvinner 1976, hittas 1993. Quick döms 1994. Åtalet nedlagt 31 juli 2013.

(TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.