Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sista bilden på mördade skönhetsdrottningen

JonBenét Ramsey mördades julen 1996.Foto: POLARIS/IBL
Gary Oliva har erkänt mordet men inte dömts.Foto: MEGA/IBL

Pappan hade stoppat om sin lilla skönhetsdrottning JonBenét Ramsey, 6, på juldagskvällen.

Åtta timmar senare hittades hon mördad på källargolvet, i ett mord som skakade om hela den amerikanska delstaten Colorado.

Nu, 23 år senare, visar pappan upp det sista fotot på sin dotter – i hopp om att slutligen lösa mordgåtan.

Juldagen 1996 var som vilken som helst för Ramsey-familjen.

Barnen hade just öppnat sina julklappar, och lilla JonBenét Ramsey, 6, hade fått sin första cykel. På ett foto från firandet sitter hon på golvet med sina nya leksaker och ler storögt in i kameran.

Men bilden på den unga skönhetsdrottningen skulle bli den sista någonsin.

Bara timmar senare mördades hon – ett mord som skakade om hela Colorado och som ännu är ouppklarat, skriver brittiska Mirror.

Dessutom har han släppt den sista bilden som togs på JonBenét.

– Det var ett fint och underbart barnfoto från en julfest. Hon bara lekte, och det var troligen det sista fotot som togs på henne, säger pappan i dokumentären.

Han berättar även att han inte kunde förmå sig till att titta på bilderna under de första åren. I dag blir han lycklig av att titta på dem.

Över 20 år har gått sedan JonBenét mördades i den amerikanska staden Boulder i delstaten dColorado. I samband med en ny dokumentärfilm har flickans pappa. John Ramsey, nu valt att blicka tillbaka på förlusten av sin dotter för att försöka se mordet i nytt ljus.
LÄS MER:
Mordet på 6-åringen chockade hela USA 

Foto: Crime+Investigation / Mirror

Föräldrarna kallades mördare

Mordet på JonBenét Ramsey har uppmärksammats i såväl USA som internationellt genom åren och föranledde en stor mediecirkus när det begav sig.

Vid tidpunkten för mordet var pappa John och mamma Patsy, skönhetsdrottning även hon, de enda i huset – varför misstankar snabbt riktades mot föräldrarna.

Först 2008 kunde föräldrarnas namn rentvås med hjälp av DNA-teknik, men för Patsy var det redan för sent. Mamman hade gått bort, 49 år gammal, två år tidigare.

Hittades i källaren

JonBenét Ramsey försvann på juldagen 1996, efter att föräldrarna varit över hos några vänner på middag. Det var pappa John som bar upp henne för trapporna i familjens hus för att natta sexåringen. Det var sista gången familjen såg henne vid liv.

Åtta timmar senare, på annandag jul, hittade pappan sin dotter på källargolvet. Han har beskrivit händelsen och paniken under jakten på flickan. 

– Det var en lättnad. Jag tänkte ”tack Gud att jag hittat henne”. Snabbt insåg jag att hon inte var vid liv. Men jag höll henne i mina armar. Jag hade hittat henne, säger han enligt Mirror.

Flera personer har misstänkts för mordet. Tidigare i år trädde den dömde pedofilen Gary Oliva, 54, fram och erkände.

”Jag har aldrig älskat någon som jag älskade JonBenét och ändå lät jag henne ramla så att hon slog in skallen och jag såg henne dö. Det var en olyckshändelse. Snälla tro på mig. Hon var olik alla andra barn”, skrev Gary Oliva i ett brev från fängelset, där han suttit dömd för barnpornografibrott.

Trots det har varken han – eller någon annan – dömts för mordet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.