Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sista befälhavaren som stred mot Tirpitz är död

Bild på Tripitz.Foto: dpa / DPA

Den brittiska befälhavaren John Lorimer har dött, 97 år gammal. 

Lorimer var den siste kvarlevande britten bland de som försökte sänka nazityska slagskeppet Tirpitz under andra världskriget.

Den siste britten som var med och försökte sänka det tyska slagskeppet Tirpitz har dött, 97 år gammal. Det var i oktober 1944 som den sista striden för Tirpitz utspelade sig utanför de norska fjordarna – men långt innan var Lorimer inblandad i striderna att försöka oskadliggöra det. 

Lorimer var bara 19 år gammal när han svarade på en annons om att vara med i ett hemligt projekt med beskrivningen ”måste kunna simma”. Det gjorde att han kom med i träningsprogrammet till de små ubåtar som Storbritannien skulle komma att använda i kampen mot Nazitysklands skepp. 

Lorimer befann sig ombord på en av ubåtarna som attackerade skeppet redan i september 1943. När ubåten bara var omkring 70 meter från slagskeppet bröt den vattenytan och man blev upptäckt. Lorimer blev sedan tillfångatagen av Tyskland och var fängslad i ett och ett halvt år innan han släpptes. 

Expressen kom ut med intervjun med piloterna

Ett av planen som stred mot Tirpitz i slutstriden blev skadeskjutet och var tvungen att landa i Överkalix i Sverige. Samtidigt planerades det allra första numret av Expressen, och grundarna tog sin chans att landa en exklusiv intervju med de sex anonyma piloterna som fick berätta sin historia i premiärnumret. 

Expressens allra första förstasida.

”Om vi fick in någon träff? Det har vi ingen aning om. Sådant vet man aldrig. Hur man själv har lyckats med sin bombning hinner man inte se – när bomberna når ner är man själv långt borta”, förklarade sällskapet och konstaterade i tidningen: 

”Gissa om vi var glada, när vi efter vår nödlandning fick veta att angreppet varit framgångsrikt och att Tirpitz låg upp och ner.” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.