Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sista akten för knarkkungen Joaquin ”El Chapo” Guzman

Joaquin ”El Chapo” Guzman eskorteras av två amerikanska poliser. Nu börjar rättegången mot Mexikos mest ökända narkotikaboss. Foto: AP / TT
Här i en federal domstol i Brooklyn, New York hålls rättegången mot ”El Chapo”. Jurymedlemmarnas identitet håls hemlig för deras egen säkerhet. Foto: MARK LENNIHAN / AP/ TT

Det var orden som Mexikos mest ökände narkotikaboss – Joaquin ”El Chapo” Guzman – kanske fruktade mest av allt.

Han fick höra dem när planet han färdades i började sin nedstigning. Ingen av poliserna hade tidigare berättat destinationen för honom. 

– Bienvenido á New York! sa en av dem.

Välkommen till New York.

I dag börjar rättegången mot den 61-årige ”El Chapo”.

Han lär aldrig lämna USA igen.

Det är New York Times som beskriver scenen inifrån jetplanet som transporterade Joaquin ”El Chapo” Guzman i januari 2017. Det är just i en federal domstol i Brooklyn, New York som rättegången mot honom nu börjar.

”El Chapo” betyder den ”Den korte” – han mäter bara 1,64 meter – och han var Mexikos mest jagade man när han slutligen greps i januari 2016, ett år före utlämningen till USA.

Han hade plockats upp från sitt fängelse i Ciudad Juarez den 17 januari i fjol och placerats på ett jetplan. Destination okänd för honom själv.

Men han anade säkert. USA hade försökt i månader att få honom utlämnad, det öde som latinamerikanska narkotikabossar alltid fruktat.

På fredag har Netflix premiär för den fjärde säsongen av tv-serien ”Narcos”, en serie baserad på verkliga händelser och som under sina första tre säsonger koncentrerade handlingen till Colombia och narkotikakartellerna där. 

Netflix tv-serie ”Narcos” har premiär för den fjärde säsongen på fredag. Den handlar om narkotikakartellerna i Mexiko. Foto: Netflix

Den fjärde säsongen flyttar handlingen till Mexiko. För det var just Mexiko som tog över handeln när narkotikabossar som Pablo Escobar försvunnit från scenen. Personer som Joaquin ”El Chapo” Guzman. Netflix har för övrigt också en annan serie i tre säsonger om just ”El Chapo”.

Det är på sätt och vis den historien som juryn i Brooklyn kommer att få höra under de minst fyra månader som rättegången tros vara. Han står åtalad på 17 olika punkter, bland annat narkotikahandel och pengatvätt och riskerar livstids fängelse.

Jurymedlemmarnas identitet får inte bli känd

Vilka de sju kvinnorna och fem männen i juryn är förblir hemligt. Det är för deras egen säkerhet. En av de kvinnliga jurymedlemmarna började gråta när hon insåg att hon blivit utvald.

”El Chapo” har suttit i isoleringscell ändå sedan han anlände till New York. Han har tillbringat 23 av dygnets 24 timmar ensam i sin cell.

 

LÄS MER: ”El Chapos” hustru Emma Coronel lever lyxliv på utsidan 

 

Han hade hoppats på att åtminstone få ge sin fru – den förra skönhetsdrottningen Emma Coronel - en kram när rättegången nu inleds. Den 29-åriga Emma väntas vara i rättegångssalen.

”Det kan vara en kort omfamning i rätten med domstolsavspärrningen emellan dem. Hela processen borde inte ta mer än några sekunder”, skrev en av ”El Chapos” advokater i sin ansökan.

Emma Coronel är gift med Joaquin ”El Chapo” Guzman. Hon ville få tillstånd att ge honom en kram i rätten. Det blev nej. Foto: TED SHAFFREY / AP/ TT/ NTB SCANPIX

Men domare Brian Cogan gjorde tummen ner. Han noterade i sitt beslut att han kunde känna ”sympati” men att även en kram mellan makarna kunde utsätta domstolen för en säkerhetsrisk särskilt vid en tidpunkt då Joaquins Guzmans ”flyktmotiv” kan förväntas vara ”extra starka”.

Och rymt från fängelse har han gjort förr. Flera gånger. Joaquin Guzman växte upp i den mexikanska provinsen Sinaloa, den provins som också gett hans narkotikakartell sitt namn.

 

LÄS MER: Här rymmer knarkkungen ”El Chapo” från sin cell i Mexiko 

 

Han tog över Sinaloa-kartellen på 1980-talet men greps 1993 och placerades i ett fängelse med så kallad maximal säkerhet. Men det betyder inte samma sak i det korrupta Mexiko som i USA.

Han fortsatte styra inifrån fängelset

”El Chapo” kunde fortsätta styra inifrån fängelset. Han levde som en kung även där inne och tilläts beställa allt från sprit till prostituerade.

När han slutligen rymde 2001 gjorde han det antingen gömd i en tvättvagn, eller förklädd till säkerhetsvakt någon dag efter den officiella ”flykten”. Bägge versionerna nämns.

 

LÄS MER: Här är knarkkungen ”El Chapos” hemliga tunnlar 

 

Det tog över tolv år innan han greps igen i februari 2014. Men redan året efter hade han rymt igen. Denna gång via en tunnel som byggts under fängelset ända fram till hans egen cell.

Det var genom detta hål som ”El Chapo” rymde från sin fängelsecell i juli 2015. Han greps igen i januari året efter. Foto: EDUARDO VERDUGO / AP

Sinaloa kan en hel del om tunnlar. De har byggt ett otal för att smuggla in narkotika vid gränsen mellan USA och Mexiko. ”El Chapo” har själv undkommit polisen flera gånger genom att använda just tunnlar.

Men tiden i frihet blev kortare denna gång. Han greps redan i januari 2016, möjligen kom polisen honom på spåren efter att skådespelaren Sean Penn intervjuat honom för tidningen Rolling Stone.

Ses som Robin Hood-figur

Hemma i Sinaloa så har ”El Chapo” länge setts som en slags Robin Hood-figur. Det görs sånger om honom, och hans förmåga att gång på gång slinka ur polisens nät väcker viss beundran. 

– Han är en levande legend, säger Adrian Carbera som bor i Sinaloas huvudstad Culiacan, till New York Times.

Polisens foto av ”El Chapo” efter gripandet i januari 2016. Året efter utlämnades han till USA. Nu börjar rättegången. Foto: REX/SHUTTERSTOCK

”El Chapo” var känd bland annat för sin diamantutsmyckade pistol och en AK-47 Kalasjnikov förgylld i guld. Forbes hade honom på listan över världens mest rikaste personer, med en förmögenhet på över en miljard dollar.

– Han är som Al Capone, fortsätter Adrian Carbera. Han är Lucky Luciano. Han är som Tony Soprano. Som Scarface. Han är som en person i en tv-serie, men han lever, han är på riktigt.

Nå, de sista avsnitten är nu på väg att skrivas för ”El Chapo”. Åklagarna kommer beväpnade med allt från ljudband till satellitfoton. De har tiotusentals dokument och har medlemmar från kartellerna som gått med på att vittna emot honom.

 

LÄS MER: ”El Chapo” utlämnas till USA

 

Men Sinaloa-kartellen är inte besegrad. Två av ”El Chapos”söner har höga positioner där, liksom en bror till honom.

– Sinaloa kartellen är inte bara en person, säger den mexikanske journalisten Miguel Angel Vega till nyhetssajten OZY.

– Detta är olika kriminella organisationer som delar territorium och de är alla väldigt mäktiga.

Netflix ”Narcos” ägnade tre säsonger åt Colombia och kokainkartellerna där. Mexiko har dessvärre också material för åtskilliga säsonger.

Men för ”El Chapo” är det nog över. Inte ens han lär kunna rymma från ett Supermax, ett amerikanskt federalt fängelse med maximal säkerhet.