Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sira får pris för sitt arbete med ”Världens mammor”

Sira Jokinen Lisse tilldelas Stora mammapriset för sitt arbete med ”Världens mammor”. Foto: Privat
Sira Jokinen Lisse tillsammans med några mammor och barn från ”Världens mammor” i Motala. Foto: Privat

När Barnavårdscentralen i Motala slog larm om att många mammor satt isolerade i sina hem bestämde sig Sira Jokinen Lisse, 50, för att göra någonting åt saken.

För sitt arbete med att hjälpa mammor att komma ut i samhället prisas nu Sira Jokinen Lisse med Stora Mammapriset som delas ut under Mammagalan i Kanal 5 på morsdag.

– Det känns helt otroligt, det är väldigt hedrande, säger Sira.

Det var för tre år sedan som Barnavårdscentralen i Motala larmade om att många mammor knappt lämnade sina hem. Då startade Sira Jokinen Lisse ”Världens mammor” för att hjälpa till med att få ut fler mammor i samhället.

Redan från start blev ”Världens mammor” populärt och många ville vara med.

Tillsammans med mammorna har Sira besökt bland annat stadshus, universitet och smultronställen för att bada och plocka jordgubbar.

– Många av kvinnorna har knappt varit utanför sina kommuner och många visste inte heller var närmaste universitet låg, så då åkte vi och besökte det för att visa att det är en möjlig väg att gå i livet, säger Sira.

Mammorna får komma till tals

För Sira är det viktigt att kvinnorna får komma till tals och hon berättar att kvinnorna själva gärna berättar om sina egna upplevelser vid träffarna eller när de anordnar olika tillställningar, som till exempel konstutställningar.

– De berättar om allt från könsstympning och att man inte vill tillåta det, till att berätta om sin egen resa och utmaningen och envisheten i att faktiskt få ett jobb, säger Sira.

”Världens mammor” arbetar även mycket med att stärka mammornas självkänsla, att ta plats och få en röst. 

– När man verkligen satsar på mammorna gör man förändring, det har så stor påverkan på barnen och de är ju vår framtid.

Sira själv kom till Sverige från Finland som barn och minns att många skämdes över sin kultur och att föräldrarna inte kunde språket.

– Det gör att jag kan känna igen mig i det de som kommer hit i dag kan känna och tycker att vi borde ha lärt oss mer, men vi kan göra bättre nu, säger Sira.

Vinnare av Stora mammapriset

I dag finns ”Världens mammor” på på fem platser i Östergötland och omkring 400 mammor och 1 000 barn deltar i de olika träffarna.

För sitt arbete med mammorna är Sira en av vinnarna av Stora mammapriset på Mammagalan.

– Det är väldigt hedrande och jag är jätteglad, men det här är ju inte bara jag utan det här är ju någonting som också är för alla fantastiska mammor och barn och alla som är med och stöttar oss i vårt arbete med ”Världens mammor”, det här är någonting vi gör tillsammans, säger Sira.

Hon hoppas nu på att detta kommer leda till att det blir lättare att driva den här typen av verksamhet och och att detta även kan ge dem möjligheten att växa och hjälpa ännu fler.

– Jag ser gärna att flera av kvinnorna som är med i dag själva kan bli ledare för egna grupper och det här är ju även ett tecken på att andra tycker att det vi gör är intressant och viktigt och då kanske fler får upp ögonen för det.

Därför får Sira Stora mammapriset

Sira får Stora mammapriset för att hon med en otrolig medmänsklighet och värme dedikerat sitt liv åt att hjälpa mammor som inte fått ta sin plats i samhället. Hon är ett tydligt bevis på att alla kan göra någonting för att skapa ett bättre liv för många.