Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sinthus anhöriga får skadestånd – efter åtta år

Sinthu Selvarajah dog efter ett polisingripande 2014.
Foto: PRIVAT
JK Mari Heidenborg.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sinthu Selvarajah, 28, dog efter ett polisingripande på en psykiatrisk avdelning 2014.

Nu får hans anhöriga 30 000 kronor var i skadestånd efter ett beslut av justitiekanslern.

I beslutet får både åklagarmyndigheten och polismyndigheten kritik.

Sinthu Selvarajah tvångsvårdades på en psykiatrisk vårdavdelning på Västmanlands sjukhus i Västerås när hans tillstånd försämrades och polis tillkallades.

Fem poliser lyckades brotta ner honom på mage på golvet. Pepparsprej användes, och en polis höll en plastpåse framför hans mun, enligt uppgift eftersom han spottade.

Sjukvårdspersonal såg hur någon tryckte ett knä eller en fot mot hans rygg och att han verkade medvetslös när belades med handfängsel. 

När han senare skulle få benfängsel märkte polisen att han hade kräkts och var slapp i kroppen. Sjukvårdspersonal kunde inte höra några andnings- eller hjärtljud. Man fick i gång hjärtat igen – men morgonen därpå dog han. 

Enligt rättsläkaren dog han av kvävning efter inandning av magsäcksinnehåll under polisingripandet.

JK:s kritik mot åklagarmyndigheten och polisen

Förundersökningen om tjänstefel och vållande till annans död lades ner men återupptogs flera gånger efter avslöjanden i Ekot. 2019 lades den slutligen ner av vice riksåklagaren.

JK Mari Heidenborg anser att utredningen i det första skedet hade flera brister. 

Tre av poliserna och en rad vittnen förhördes inte förrän när förundersökningen återupptogs långt senare. Det utreddes inte hur mycket pepparsprej som använts.

Även polismyndigheten får kritik.

I stället för att skriva PM efter händelsen borde alla poliserna ha förhörts direkt. De hade vidare ett avlastningssamtal ihop, vilket enligt JK medförde att de kunde dela minnesbilder.

I ett förhör gav förhörsledaren förslag på hur polisen skulle svara om hur plastpåsen hade hållits.

Sinthus föräldrar och två syskon har begärt 200 000 kronor var i skadestånd. JK bestämmer ersättningen till 30 000 kronor var, vilket Dagens Juridik var först med att rapportera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.