Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Singelmammor högt i kurs – attityden har förändrats

Ensamstående kvinnor med barn har lättare att hitta en partner än de utan barn. Det visar ny forskning från Universitetet i Bergen i Norge.Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ensamstående kvinnor med barn har lättare att hitta en partner än de utan barn. Det visar ny forskning från Universitetet i Bergen i Norge.

Studien där 2 404 singelstudenter ingick har överraskat då tidigare forskning har visat motsatsen. Men nu tror forskarna att attityder gentemot ensamstående mammor kan ha förändrats.

– Detta ruckar uppfattningen att det är lätt för män att hitta en ny partner om de har barn, men inte för kvinnor, säger Eilin K Erevik, docent vid institutet för socialpsykologi i Bergen, till mediebolaget NRK.

Vidare säger Erevik att forskningen visar att kvinnor med barn generellt letar efter saker hos en potentiell partner som de utan barn inte gör, att konkurrensläget därför skiljer sig åt. Hon tror också att en faktor kan vara att ensamstående föräldrar har större behov av en partner.

Forskningen har publicerats i Evolutionary Psychological Science.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.