Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Simon tvingas bevisa att han inte har ben

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Läkaren skrattade till åt att han behövde skicka in ett nytt intyg, berättar Simon: ”Han sa ungefär att det här är helt befängt, det tar ju tid både från dig och mig och vi har annat att göra.”
Simon Risberg är född med sjukdomen dysmeli, och som ettåring amputerade 27-årige Simon Risberg båda benen ovanför knäna.

Simon Risberg amputerade båda benen när han var ett år.

26 år senare måste han fortfarande bevisa det för kommunen.

– Det är inte så att mina ben kommer växa ut igen, säger Simon. 

Han är född med sjukdomen dysmeli, och som ettåring amputerade 27-årige Simon Risberg båda benen ovanför knäna.

Han använder rullstol, och ett parkeringstillstånd är helt avgörande.

– Jag kommer inte fram annars. Om jag ska parkera på en vanlig parkering, kommer jag inte komma ut ur bilen, det är nästan omöjligt, säger han.

Behövde bevisa på nytt

Rörelsehindrade måste skicka in en ansökan till kommunen med läkarintyg för att få parkeringstillstånd. Det gäller i högst fem år.

Nu när Simon Risbergs tillstånd snart går ut behöver han ordna ett nytt läkarintyg till hemkommunen Solna, som ska visa att han fortsatt har amputerade ben.

– Jag tycker inte man ska behöva ansöka om det igen, för förutsättningarna förändras ju inte om man har en bestående skada. Det känns nästan lite nedvärderande, säger han.

Kommunen accepterade inte tidigare dokument om att han har amputerade ben, och efter en månads väntan fick han tid på en vårdcentral i tisdags, berättar han.

Läkaren skrattade till åt situationen, säger Simon Risberg.

– Han sa ungefär att ”det här är helt befängt, det tar ju tid både från dig och mig och vi har annat att göra”.

”Det tar resurser och tid både från brukare, handläggare och läkare”, säger Simon Risberg. Här är det nya läkarintyget som Simon Risberg behövde fixa i veckan, som bekräftar ”bilateral lårbensamputation vid ett års ålder”.
Foto: Privat
Läkaren har kryssat i att handikappet är ”bestående”.
Foto: Privat

Många i liknande situation

Simon Risberg twittrade om händelsen och fick igenkännande kommentarer från andra som upplever liknande situationer. Han säger att han kan förstå att det kan ske bedrägerier, men att systemet borde förenklas för de med kroniska tillstånd.

– Något måste göras när det kommer till de här processerna, för det blir nästan hjärndött tillslut. Men det är den här brutala byråkratin.

Solna stad skriver i en kommentar att de förstår kritiken.

”Ja, vi förstår att det kan upplevas som onödigt krångligt att inkomma med nytt läkarintyg vid varje ny ansökan, men det behövs för ett välgrundat beslut.

När det gäller fall som Simons skriver de att det eventuellt skulle kunna gå att förlänga befintliga läkarintyg genom telefonsamtal med läkare.

Vi tar till oss av detta och ser just nu över hur vi kan göra informationen tydligare på stadens hemsida.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.