Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Simon, 21, stoppade sexofredande – misshandlades av tre killar

Simon Skårstedt, 21, avstyrde ett övergrepp mot en tjej på festivalen.
Foto: Privat

Simon Skårstedt, 21, var på väg från en spelning på Bråvalla festival när han hörde en tjej ropa på hjälp.

Han såg då att hon blev sexuellt ofredad av tre killar.

När han försökte avstyra övergreppet blev han själv grovt misshandlad.

– Jag tänkte mest vad i helvete, varför kan inte folk bara bete sig, säger Simon Skårstedt.

När Bråvalla festival är inne på sin tredje dag har hittills nio fall av sexuella ofredanden anmälts till polis.

Ett uppmärksammat fall anmäldes vid 00.30-tiden natten mot torsdagen, då en ung man ska ha hjälpt en ung kvinna som ofredades av flera män. 

– Han ska ha sett den här kvinnan ofredats och skulle gå emellan. Då utsätts han själv för en grov misshandel, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson vid Bråvalla festival.

"Det var nåt som inte stämde"

Det var Motalabon Simon Skårstedt, 21, som var på väg tillbaka till campet efter en spelning med rockbandet System of a Down när han hörde en tjej ropa på hjälp.

– Det var precis vid en stor spelning och lite sidan av campingen, inte mitt i smeten, säger Simon och fortsätter:

– Då stod det tre killar runt henne och tog på henne. Då gick jag emellan och puttade bort dem och sa till henne att springa därifrån. Hon sprang till första bästa gäng med människor hon såg. Killarna tyckte att jag hade förstört deras ragg. De slog mig några gånger, sedan fällde de mig och jag fick en spark i huvudet. Sedan kom det andra och stoppade killarna från att fortsätta spöa mig.

LÄS MER: Funktionär ofredade tjejer i festivalentrén

Simon menar att det var en självklarhet att rycka in.

– Jag tänkte först bara gå dit och fråga, sedan såg jag någonting som inte alls stämde. Jag tänkte mest vad i helvete, kan inte folk bara bete sig, säger han.

Fick hjärnskakning efter misshandeln

Efter att en annan grupp förbipasserande avbröt misshandeln ville Simon bara tillbaka till sin husvagn för att sova. Men hans vänner märkte att allt inte stod rätt till.

– Jag andades ojämnt så de tillkallade ambulanspersonal. Jag åkte med för kontroll, och de sa att jag hade fått en lättare hjärnskakning, och skulle vara försiktig med nacken på grund av muskelskador efter smällen, säger Simon.

Ambulanspersonalen uppmanade honom sedan att polisanmäla händelsen. Enligt polis Björn Öberg finns det i nuläget ingen misstänkt i ärendet.

Trött på rasistiska spekulationer

Simon är irriterad över av att hans polisanmälan bidragit till rasistiska spekulationer i kommentarfälten till de artiklar som skrivits om händelsen.

– Jag vart så jävla vansinnig, idioter som ska lägga sig i allting. Den som var mest utländsk i det här fallet var nog jag. Min mamma är från Indien och pappa är svensk, säger Simon.

LÄS MER: Efter våldtäkterna – så arbetar Bråvalla festival med trygghet

Efter händelsen har han inte träffat tjejen som ofredades igen. Det sista han såg var att hon omhändertogs av ett annat tjejgäng. Simon berättar att han mår bra trots misshandeln och ska njuta av resten av festivalen.

– Jag har det hur underbart som helst. Jag kan inte vara lyckligare, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.