Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Simmar Gotland runt för att lyfta folkhälsofrågan

Triathleten Jonas Colting är redo för långturen runt Gotland.
Foto: Tomas Eriksson
Under torsdagen börjar Jonas Colting att simma Gotland runt.
Foto: Bingo Rimér

Gotland runt på tre veckor. Den utmaningen ska triathleten Jonas Colting ta sig an med start i morgon, torsdag. 

Syftet är att lyfta behovet av en förbättrad folkhälsa.

– Vi behöver investera i ett friskare land, säger Jonas Colting – som däremot bekymrar sig för vattentemperaturen.

Jonas Colting har en lång bakgrund som elitidrottare och är engagerad i folkhälsofrågan. Han menar att en dålig folkhälsa är kostsamt, både för individer och för samhället. 

Med långturen runt ön – cirka 30 mil – vill han sätta ljus på frågan. Han räknar med att gå i mål i Visby under Almedalsveckan – när landets mäktigaste politiker är på plats. 

– Jag och många med mig tycker att samhället behöver investera mycket mer pengar i förebyggande åtgärder. Vi behöver investera i ett friskare land helt enkelt. Då blir det en politisk fråga, säger Jonas Colting. 

"Det är unikt med simning"

Enligt honom är just simning en utmärkt sysselsättning ur ett hälsoperspektiv.

– I en simhall kan du ha Sara Sjöström simmandes i en bana, du kan ha en 80-årig tant eller farbror, du kan ha någon som är rörelsehindrad, ett barn – varenda kommuninvånare kan trivas i vatten och träna. Och det är unikt med simning, förklarar han.  

Jonas Colting påpekar vidare att simkunnighet är en livsviktig färdighet. Med många nysvenskar i landet, som kanske inte är simkunniga, blir det ännu viktigare att satsa på simhallar enligt, Colting.

– Med allt det här sagt vill jag slå ett slag för folkhälsan, lyfta frågan och sätta fokus på den genom att simma runt Gotland och gå i mål under Almedalsveckan. 

Har simmat långt förut

Jonas Colting har simmat långt förut – mellan Stockholm och Göteborg – och samlade då in runt 250 000 kronor till organisationen Water aid. 

– Så jag är van att simma långt. Det som varit bekymmersamt i år är att det varit en så kall vår. Det har varit jättekallt i vattnet. Så vattentemperaturen är det jag bekymrar mig mest för. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.