Sima Samar får Right Livelihood-pris

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den välkända afghanska läkaren Sima Samar belönas för sina insatser för mänskliga rättigheter.
Foto: Shuhada Organisation

STOCKHOLM. En amerikansk ickevåldspionjär, en förespråkare för mänskliga rättigheter i Afghanistan och en brittisk kampanj mot vapenexport delar årets Right Livelihoodpris på 150 000 dollar. Hederspriset går till den turkiska miljörörelsens grundare.

Den välkända afghanska läkaren Sima Samar belönas för sina insatser för mänskliga rättigheter. Hon lät under talibanstyret 1996–2001 i hemlighet bygga sjukhus och skolor för flickor. Hon tog initiativ till bygget av tolv kliniker och tre sjukhus i Afghanistan, och till 71 skolor i Afghanistan och 34 skolor för afghanska flyktingar i Pakistan.

– Sima Samar får fortfarande dagliga hot för sitt arbete och hon säger själv att priset blir ett skydd för henne, säger stiftelsens vd Ole von Uexkull.

Gene Sharp, världens främste ickevåldsexpert, får priset för att hans teorier och praktiska råd för att nå politiska förändringar utan våld har fått stor spridning i världen. Hans råd användes av de baltiska staterna när de blev fria från Sovjetunionen 1991, inom fredsrörelsen i Serbien, under protesterna i Iran efter presidentvalet 2009 och under den arabiska våren i Egypten.

Den brittiska kampanjen mot vapenexport har enligt prisjuryn verkat framgångsrikt för att ha stärkt opinionen mot den brittiska regeringens stöd till vapenindustrin.

Hederspriset går till Hayrettin Karaca som grundade den turkiska miljörörelsen.

Right Livelihood-priset

Right Livelihood-priset grundades 1980 och delas varje år ut i riksdagen "för att hedra och stödja de som funnit praktiskt genomförbara lösningar på vår tids största utmaningar".

Jakob von Uexkull, tysk-svensk filatelist, sålde sitt företag för att få en grundplåt till finansieringen av priset. Sedan dess finansieras det av enskilda, privata givare.

Tre pristagare, utvalda bland 122 förslag från 52 länder, delar i år på knappt en miljon kronor. En får hederspriset. Fram till och med i år har 149 pristagare från 62 länder belönats.

Priserna delas ut den 7 december vid en ceremoni i Riksdagens andrakammarsal.

Källa: Right Livelihood Award-stiftelsen (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.