Drottning Silvia blev djupt berörd när hon besökte Lilla Erstagården. Foto: David Sica/STELLA PICTURESDrottning Silvia blev djupt berörd när hon besökte Lilla Erstagården. Foto: David Sica/STELLA PICTURES
Drottning Silvia blev djupt berörd när hon besökte Lilla Erstagården. Foto: David Sica/STELLA PICTURES
Drottning Silvia var i dag på Lilla Erstagården i Nacka. Foto: David Sica/STELLA PICTURESDrottning Silvia var i dag på Lilla Erstagården i Nacka. Foto: David Sica/STELLA PICTURES

Drottning Silvia var i dag på Lilla Erstagården i Nacka.

 Foto: David Sica/STELLA PICTURES

Silvias tårar på Ersta- gården: "Rubbas"

Publicerad

Silvia kan inte hålla tillbaka tårarna.

Föräldrarnas ord om dödssjuke Ludvig, 9, blir för mycket för drottningen.

– När ett barn blir svårt sjuk då rubbas allt och hela familjen hamnar i en svår livskris, säger hon.

Drottning Silvia och alla som i dag var med på Lilla Erstagården i Nacka, strax utanför Sickla, var alla djupt tagna efter fått höra föräldrarna till dödssjuke 9-årige Ludvig.

Från att ha varit den mest livliga glädjespridaren i familjen blev han för ett par år sedan diagnostiserad med en obotlig hjärnsjukdom, en sällsynt metabolsjukdom som X-ALD.

Nu är Ludvig på Lilla Erstagården - Nordens första barn- och ungdomshospice, vård i livets slutskede, och i dag invigdes deras nybyggda lokaler för att kunna ta emot fem dödssjuka barn med familjer, på sikt upp till åtta familjer.

– När det ofattbara händer och en familj tvingas in i en situation som är så otänkbar att man helst av allt inte ens vill nudda vid det med tanken finns lilla Erstagården där, sa Silvia. Jag är glad att få vara med om detta viktiga, ett helt nybyggt hus som har plats för ännu fler barn.

 

LÄS ÄVEN: Kungen och Silvia ska på statsbesök i Tyskland

 

Silvia: "Då rubbas allt"

Drottningen poängterade:

– När ett barn blir svårt sjuk då rubbas allt och hela familjen hamnar i en svår livskris under barnets sjukdomstid. En tid som i vissa fall kan bli lång och svår.

Drottningen vände sig till familjerna på plats med sina dödssjuka barn:

– Då finns det någon här som kan ta storasyster i handen och rita en teckning och gå ut på lekplatsen när lillebror behöver båda sina föräldrar på plats för ett vårdtillfälle. I dessa ljusa och välkomnade lokaler finns möjlighet till lek och samvaro som är så viktig i den svåra situationen.

Sedan pratade Ludvigs föräldrar om det helvete de har och går genom, men det ljus och värme som finns för dem på Lilla Erstagården. Bredvid dem satt Ludvig i sin rullstol.

Föräldrarnas ord och lille Ludvig i rullstolen blev för mycket för drottningen som inte längre kunde dölja sina känslor. Tårarna kom och Silvia, precis som alla andra inne i lokalen, led med Ludvig och hans familj.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag