Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvias oro för datorer och mobiltelefoner

Foto: Suvad Mrkonjic

Drottning Silvia är orolig för att dotterdottern Estelle ska påverkas av datorer och mobiltelefoner som är självklara i barns uppväxt i dag. Det säger hon i en intervju i Dagens Nyheter Lördag.

– De är hela tiden omgivna av datorer, musik, Ipods och Ipads. Hur kommer det att påverka deras hjärnor? Jag skulle gärna tala med en hjärnexpert, säger hon.

När Silvia Sommerlath blev svensk drottning 1976 kom hon till ett mansdominerat hov, det berättar hon i journalisten Björn af Kleens intervju som publiceras i dag i Dagens Nyheter Lördag. Hon berättar om hur hon undan för undan lyckades modernisera hovstaten och skapa en egen plattform som drottning.

– Samtidigt skulle jag bygga upp min verksamhet, mina intressen och då tänkte jag: Hur gör jag det bäst utan att diskussion uppstår? Sjuksköterskor, tänkte jag då. De har kunskaper, känslor, de är balanserade, kloka. Jag tänkte på dem som dörröppnare, eftersom alla är intresserade av att fråga om sina sjukdomar, säger drottning Silvia till DN Lördag.

"Inte ens en häst kan tåla det"

Det som hon framför allt använt sitt inflytande till är att skapa uppmärksamhet kring demens. 1996 startade hon Silviahemmet för att vidareutbilda vårdpersonal i praktiskt demensvård. Bakgrunden till engagemanget är djupt personligt – det startade när drottningens mamma Alice Sommerlath själv drabbades av sjukdomen i början av 1990-talet. Efter att drottningens pappa, Walther Sommerlath, dog 1990 var Silvia chockad över mammans situation och kontaktade professor Barbro Beck-Friis, som hon mött på en resa, och som hon senare skulle starta Silviahemmet med.

– Jag tänkte: 17 tabletter per dag. Inte ens en häst kan tåla det. Därför tog jag kontakt med Barbro Beck-Friis, säger drottning Silvia i DN-intervjun.

Efter det bodde hennes mamma på Drottningholm och fick en del av sitt liv tillbaka, enligt drottning Silvia. Och kampen för att uppmärksamma sjukdomen och i högre utsträckning få in kunskap om den i vårdutbildningarna startade. Utgångspunkten var en pallativ vårdfilosofi, och målet var att ge livskvalitet åt både den dementa och anhöriga runt omkring. Professor Barbro Beck-Friis som varit samarbetspartner i projektet beskriver drottningen som en "genomgod person".

"Snart sköts allt från internet"

I dag är det också barns villkor som engagerar drottning Silvia. Samtidigt som hovet använder sin hemsida, Youtube och Facebook är mormor drottningen orolig för hur den teknologiska utvecklingen påverkar barns hjärnor. Prinsessan Estelle är i dag vid två års ålder snabbtänkt och rolig, enligt sin mormor.

– Det blir så märkligt. Snart sköts allt från internet. Man behöver inga människor längre. Vad händer med empatin? Jag är lite orolig för Estelle. Nu är hon underbar, söt och så harmonisk. Men hur mycket påverkar den här utvecklingen henne? säger drottning Silvia i Dagens Nyheter Lördag.