Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Silvia tog emot pris vid ceremoni i Rom

Foto: Malin Roos
Foto: Malin Roos
Foto: Malin Roos
Foto: Malin Roos

ROM. Hon kunde inte få en bättre uppladdning inför mötet med påven.

I kväll tog drottnings Silvia emot priset "The European Humanitate Prize" vid en ceremoni i Rom.

– Jag är väldigt glad och stolt. Det känns som att det händer mycket nu när det gäller utsatta barn, säger hon till Expressen på plats.

Det som var en mulen eftermiddag i den italienska huvudstaden, sprack upp och blev en härligt ljummen kväll.

Drottningen sken i kapp med solen när hon efter klockan 20 anlände till tyska ambassadens residens i Vatikanen.

Silvia ska i morgon tillsammans prinsessan Madeleine och hennes familj, Chris O'Neill och Leonore få audiens hos påve Franciskus i Vatikanstaten - men redan på söndagskvällen stod hon i centrum då hon fick en humanitets-utmärkelse av kulturstiftelsen Pro Europa. Stiftelsen delar årligen delar ut priser inom olika kulturområden och drottningen fick belöningen för "sitt engagemang för såväl barn och ungdomar, som äldre".

– Jag är väldigt glad och stolt. Det känns som att det händer mycket nu när det gäller utsatta barn, säger hon till Expressen på plats.

På måndagen stundar ett digert program för de svenska kungligheterna i Rom.

Efter förmiddagens möte med påven i det nyrestaurerade Vatikanbiblioteket, hålls på eftermiddagen ett seminarium om trafficking, med barn i fokus, där drottning Silvia inledningstalar och prinsessan Madeleine också deltar.

Påven Franciskus betonade redan vid sitt tillträde vikten av att bekämpa människohandel och inbjudan till den svenska kungafamiljen ska vara en följd av Silvias och Madeleines arbete med World Childhood Foundation.

– Jag tycker det är fantastiskt initiativ av påven med det här seminariet. Det är viktigt att ta tag i det här problemet och få fler att inse det. Därför är det som påven gör så oerhört viktigt.

– Trafficking är ett fruktansvärt och allvarligt problem, sa drottning Silvia innan sin avresa till Rom.

Med på seminariet är även barn, äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnér och justitiekansler Anna Skarhed, och dagen avslutas med en middag hos Sveriges ambassadör i Rom, Ruth Jacoby, där också FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon deltar.

Prinsessan Madeleine, Chris och snart storasyster Leonore anländer till Rom efter en veckas semester hos Chris mamma i London, som innebar att Madeleine missade sin blivande svägerskas möhippa.

Bara kronprinsessan Victoria av systrarna var med när Sofia Hellqvist samlade sina vänner för utomhusbad och skål på en herrgård vid Mälaren.​

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!