Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvia till Ericssons vd: Ge alla barn app

Drottning Silvia vill ge alla barn en chans och uppmanar Ericsson-vd:n Hans Vestberg att ge alla barn en app med sina rättigheter.Foto: Axel Öberg
Drottningen besöker FN för delta i möte om barn och hållbarhetsmål.Foto: Axel Öberg
Drottning Silvia intervjuas av Expressens Anne-Sofie Näslund.Foto: Axel Öberg

NEW YORK. Drottning Silvia vill ge alla barn en chans.

Och hon har ett konkret förslag.

– Ge alla barn en app med sina rättigheter, uppmanar hon Ericssons vd Hans Vestberg.

Under fredagen träffas världens ledare på FN:s högkvarter i New York för att under högtidliga former klubba igenom de nya hållbarhetsmålen. De 17 målen ska ersätta de gamla milleniemålen och förhoppningsvis skapa en mer hållbar värld.

Men redan i dag började målen diskuteras. Sverige stod tillsammans med drottning Silvias välgörenhetsorganisation World Childhood Foundation och Mentor Foundation som värdar för ett högnivåmöte under rubriken ”Barnen och Hållbarhetsmålen”.

– Det är min stora ära att vara här och det är rörande att ett av målen är något vi i Childhood Foundation har kämpat för i 20 år, sa drottningen och läste upp formuleringen om att ”stoppa utnyttjande, exploatering, trafficking och all form av våld och tortyr av barn”.

– Jag är hoppfull att den nya agendan kommer hjälpa oss att ge varje barn en chans att nå sin fulla potential, sa hon.

Vände sig till mäktiga

Under talet vände hon sig också direkt till de många mäktiga mötesdeltagarna.

– Ni ledare av regeringar, FN:s system, civila samhället, privata sektorn och den akademiska världen kommer att spela en viktig roll för att detta ramverk ska hjälpa barnen.

– Jag ser detta möte som en möjlighet att sätta fokus på vad vi kan göra, vilka lösningar som finns tillgängliga och hur vi kan nå mål som kan kännas överväldigande för var och en.

Mot slutet av mötet vände sig drottningen direkt till en av de andra talarna, Ericssons vd Hans Vestberg, och kom med ett konkret förslag.

– Jag har en fråga till dig. Varför gör ni inte en app för barnen så att de kan få information om sina rättigheter, vilka de är och var de kan ringa om de behöver hjälp. Deras föräldrar kan få information om hur de kan skydda sina barn, och vilka regler som finns.

– Jag tror det skulle vara en fantastisk hjälp. Så nu skickar jag över stafettpinnen till dig, sa drottningen.

Välkomnar idén

Efteråt välkomnade Hans Vestberg idén.

– Teknologin utvecklas så mycket och många barn kommer att ha mobiltelefon i framtiden så det är en väldigt god idé, sedan krävs det en sammanslutning av operatörerna runt om i världen för att genomföra. Men vi tar idén med oss och ser vad vi kan göra.

Du låter entusiastisk?

– Ja, jag är alltid peppad på nya uppdrag. Jag tror teknologin kan spela en viktig roll för att göra planeten bättre.

Under talet berättade drottning Silvia också om de möten som väckte hennes engagemang – om pojken hon träffade i en av Brasiliens kåkstäder som bodde i en pappkartong och om flickan hon träffade för 20 år sedan på den första internationella konferensen mot barnsexhandel i Stockholm.

– Jag kommer aldrig glömma henne – en av talarna, en ung tjej, som hade överlevt sexuell trafficking. Efteråt vände hon sig till mig och sa ”du gav mig en röst”. Jag blev väldigt rörd av hennes ord och hennes historia förföljde mig i år. Speciellt eftersom jag visste att hennes historia bara var av miljoner barn som utnyttjas sexuellt som inte har någon röst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.