Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Silvia talar ut om nazistisk historia

Foto: kungahuset.se

Drottning Silvias familjehistoria har debatterats flitigt de senaste åren.

Nu kommenterar hon uppgifterna om sin far Walther Sommerlath i en video på hovets hemsida.

– För mig har en kunskapslucka fyllts, säger drottning Silvia i klippet.

Efter "Kalla faktas" omdiskuterade avslöjanden år 2010 om drottning Silvias familjehistoria inledde drottningen en egen undersökning om sin far.

Till sin hjälp anlitade hon historikern och tidigare riksarkivarien Erik Norberg.

– Att han kanske skulle ge svar som tvingade mig att omvärdera min bild av min far – det var jag fullt medveten om, säger hon i videoklippet som publicerades på hovets hemsida på torsdagen.

– Mina föräldrar talade aldrig med mig eller mina syskon om den här tiden. Det finns många frågor som jag skulle vilja ställa till dem. Men mina föräldrar och släktingar i deras generation är tyvärr döda.

Gick med i nazistpartiet 1934

Undersökningen, som presenterades sommaren 2011, bekräftade att Walther Sommerlath gått med i nazistpartiet 1934 och att han övertagit ett företag av en judisk affärsman, Efim Wechsler.

TV4:s "Kalla fakta" hade dock rapporterat att övertagandet skedde som en del av "ariseringen" av Tyskland, och att det ledde till att Efim Wechsler tvingades fly till Brasilien.

Drottningens undersökning kom fram till en annan slutsats: att Walther Sommerlath överlät en kaffefarm i Brasilien samt tre tomter i landet i utbyte mot Wechslers företag i Tyskland. En uppgörelse som gjorde det möjligt för Wechsler att emigrera från Tyskland.

Nu har drottningens undersökning kompletterats ytterligare. Hovet har publicerat mängder med dokument på sin hemsida, dokument som drottningens och Erik Norbergs undersökning bygger på.

I samband med detta har hovet även publicerat en film där drottning Silvia ger sin syn på undersökning och vad den har resulterat i. Drottningen medger att det varit jobbigt att få reda sanningen om faderns förflutna.

– Kanske många har undrat varför jag inte har svarat på frågor kring min far tidigare. Det var inte bara det känslomässiga arbetet som var svårt att hantera. Det krävdes efterforskning, det krävdes kunskap och det krävdes svar om händelser som inträffade för 70 år sedan. Detta är en process som tar tid och det kanske inte alltid är så lätt att göra i det offentliga ljuset heller, säger hon i videoklippet.

"Berör mig djupt"

Det faktum att Silvias far varit medlem i nazistpartiet och att han dessutom gått med redan 1934 kommenterar hon också i det sex minuter långa videoklippet.

– Att min far som ung man blev medlem i nazistparitet så tidigt som 1934, ett år efter valet då Hitler utsetts till rikskansler, är ett faktum som berört och berör mig djupt. Nazismen var och är fruktansvärd, säger hon.

Drottningen anser att medierapporteringen om hennes familjebakgrund har varit "ofullständig", och menar att hon nu har tagit reda på så mycket som går.

– I dag är arbetet avslutat så långt det för oss har varit möjligt. Nu finns hela berättelsen inklusive alla dokument vi till dags dato kunnat få fram.

Drottningens slutord

Drottning Silvia kommer inte att ge några övriga kommentarer om sin fars nazistiska bakgrund, enligt hovets informationschef Bertil Ternert.

Han hävdar att drottningen nu vill sätta punkt för alla spekulationer och i stället gå vidare.

– Man kan säga att det är drottningens slutord kring det här.

– För närvarande går det inte att få fram mer underlag kring hennes far och den judiska affärsmannen. Det är det man kan säga och det är det vi redovisar på hemsidan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.