Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvia om sorgen: De upplevde henne aldrig

Foto: TV4

Det var en stor sorg när hennes mamma insjuknade i demens.

I en exklusiv intervju med programledaren Malou von Sivers berättar drottning Silvia att hon hoppas att hennes familj finns där, om hon skulle få samma diagnos som sin mor.

– Jag har ju genomlevt situationen från den andra sidan. Så jag hoppas att min familj hjälper mig på samma sätt och stöder mig då, säger hon till TV4.

Drottningen berättar också om sorgen över att hennes barn aldrig fick lära känna hennes mamma på riktigt.

Drottning Silvias mamma Alice Sommerlath diagnostiserades med demens i början av 1990-talet. Till en början förstod drottningen och hennes syskon inte att hon var sjuk. Men när drottningens pappa Walther Sommerlath dog 1990 så såg de en stor förändring hos sin mamma.

– Det var när han gick bort som vi såg att det var något som hade hänt. Hon hade varit en fantastisk glad och pigg person, organisatoriskt väldigt begåvad med massor med idéer och så vidare. Och det där var borta.

– Det var väldigt svårt för henne att till exempel packa en väska och då visade det sig då att hon hade demens, säger drottning Silvia i TV4.

"Jag tyckte det var sorgligt"

I en lång intervju med programledaren Malou von Sivers som sänds i TV4 i dag berättar drottningen om sin mammas sjukdomstid och kampen för att hennes mor skulle få rätt stöd och hjälp.

– Det som jag tyckte var sorgligt det var att våra barn aldrig upplevde henne som hon var. Hon var glad, hon var utåtriktad, hon var oerhört skicklig och broderade - hon var en spännande person och det har våra barn tyvärr inte upplevt.

Kort efter sjukdomsbeskedet flyttade Silvia sin mamma från tyska Heidelberg till Drottningholms slott. Alice Sommerlath bodde på Drottningholm fram till sin död 1997. Silvia minns i dag deras samtal.

– Mamma sa en gång "vad konstigt, jag kommer inte ihåg mitt liv".

Malou: Hur kändes det?

– Det tycker jag var väldigt sorgligt. Det var fruktansvärt sorgligt, hon var väldigt ledsen också. När jag började berätta så kom det tillbaka. Inte sen när hon var väldigt sjuk, då gick det inte. Men under ganska lång tid kunde jag göra det.

Berättar om barnbarnen

På samma sätt som drottningen fanns där för sin mamma, hoppas hon att hennes egen familj finns där, om hon skulle drabbas av samma sjukdom.

– Jag har ju genomlevt situationen från den andra sidan. Så jag hoppas att min familj hjälper mig på samma sätt och stöder mig då.

I intervjun berättar drottningen också om sina barnbarn, prinsessorna Estelle och Leonore. Precis som många andra mor- och farföräldrar kämpar drottning Silvia för att få tid att träffa sina barnbarn.

– Det måste jag erkänna, det är inte alltid det fungerar.

Men drottningen är fast beslutsam att inte låta det geografiska avståndet till prinsessan Leonore i New York hindrar att de ses.

– Svårare blir det naturligtvis med lilla Leonore som bor på andra sidan jordklotet. Men jag får väl resa dit då. Jag får forma mitt liv så att jag också får lite mera tid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.