Silvia om samtalen med regeringen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Drottning Silvia berättar i en intervju om sitt dåliga samvete.
Foto: All OVER PRESS, FAMEFLYNET

Inför prinsessan Madeleines bröllop berättar drottning Silvia nu om moderskapet och sitt dåliga samvete.

- Man är splittrad naturligtvis. Barnen som kanske är ledsna och å andra sidan plikten som kallar, säger hon till finska tv-bolaget Yle. 

Samtidigt avslöjar drottningen hur hon och kungen ventilerar politiska frågor tillsammans med regeringen.

Nu öppnar drottning Silvia upp sig om den ständiga tidsbristen och det dåliga samvete hon dabbas av som mamma. I en intervju med finska tv-stationen Yle berättar drottningen hur hon "alltid" har dåligt samvete. Barnflickorna på slottet har varit en trygghet för drottningen men inte alltid kunnat kompensera för det känslomässiga.

– Mamma är alltid mamma och de känslorna finns ändå. Man är splittrad naturligtvis. Barnen som kanske är ledsna och å andra sidan plikten som kallar, säger drottningen i intervjun.

"Viktigt att man har tiden"

Hon berättar hur viktigt det är att kronprinsessan Victoria får tid till att umgås med lilla Estelle.  

– Hon har olika åtaganden och det fullgör hon. Men hon längtar naturligtvis alltid efter att få vara med lilla Estelle. Jag tror att det är viktigt att man har den tiden, säger hon.

Under intervjun kommer drottningen också in på Tsunamin och den stora oro hon kände för sin gudson som befann sig i Thailand över julen. Efter att ha hört nyheten på radion försökte hon att komma i kontakt med honom utan att få svar. Först senare fick de veta att gudsonen var välbehållen. 

Ventilerar politiska frågor med regeringen

Men det var inte bara det känslomässiga som avhandlades i intervjun som sänds i den finska kanalen i juni och som Aftonbladet refererar i dag. Drottningen avslöjade dessutom att hon och kungen ofta ventilerar politiska frågor med regeringen. 

- Det har aldrig varit min mening att blanda mig in i politiken eller så men vi tar väldigt många frågor direkt med statsråden, eller kungen då, också med regeringen självklart. Han ventilerar vissa frågor, också politiska frågor, med statsråden. Men inte att vi gör det offentligt, säger drottning Silvia.

Ett uttalande som väcker starka reaktioner. Republikanska föreningens förre ordförande, riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S) tycker att det är fel att de överhuvudtaget lägger sig i det politiska.

– Jag kan inte se varför det skulle bli bättre av att de inte gör det offentligt, på sätt och vis gör de ju ändå det. Det borde inte få gå till så att ickefolkvalda får kalla till sig regeringen och kanske till och med lägger sig i arbetet och politiken. Så länge kungahuset är kvar får man se till så att reglerna följs, säger hon.

Hovet: Inga konstigheter

Hovets informationschef Bertil Ternert menar dock att det inte rör sig om några konstigheter.

- Det pågår en ständig dialog mellan regeringen, riksdagen och kungaparet. Skulle det inte vara så skulle kungen i sitt arbete i vissa fall inte veta vad han kan berätta för exempelvis utländska delegationer. Samtidigt som kungaparet kan förmedla frågor som de stöter på under sina resor och möten med utländska statsråd. Det handlar inte om att de uttrycker sina personliga åsikter, säger han.   

Mot slutet av intervjun berättar drottningen om ett kärt minne från Finland. Hon och kungen begav sig ofta ut i den finländska skärgården för att få lite lugn och ro. När de stannade för att tanka kände hon plötsligt något nudda hennes arm. 

- När jag tittade så var det en korv som en glad och söt person ville ge oss. Men det var lite avstånd till båten så de slängde den. Men det var vänligt menat och det var en väldigt god korv vill jag säga, berättar drottningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.