Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvia om livet med barnbarnen på Öland

En drottning i full fart. Här på Childhood-dagen på Gröna Lund tidigare i år.Foto: Expressen/Jackelene Perez
Kusinerna Estelle och Leonore.Foto: Expressen
Prins Daniel, drottning Silvia, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf längtar alla efter att få tillbringa sommaren på Öland.Foto: Suvad Mrkonjic
Drottning Silvia var på officiellt besök i Hovås utanför Göteborg innan semestern.Foto: /Ibl / /IBL TOMMY HOLL

Det blir första sommaren på Öland med fem barnbarn.

För drottning Silvia blir det tid till att varva ner, och framför allt umgås med hela familjen – och såklart leka med småsessorna.

– Det finns en ritual som börjar hos hönsen och sedan går över till hästen. Estelle och Leonore tycker mycket om det.

Nu börjar kungafamiljen gå ner i varv.

Med det mest intensiva året i modern kungahistoria ser alla i svenska kungafamiljen fram emot att få lite sommarlov och än en gång är det Öland och Sollidens slott som gäller för hela familjen.

När kungen och drottningen den 19 juni firade sin 40-åriga bröllopsdag öppnade de upp slottet för säsongen och hade familjemiddag på den stora dagen. Snart ska alla i familjen ner till Öland och i år blir det minst fyra veckor i sträck för kungaparet och även kronprinsessan Victoria med familj. Även prinsessan Sofia med lille prins Alexander och prins Carl Philip ska vara på plats på Öland, likaså prinsessan Madeleine med familj.

 

LÄS MER: Johan T. Lindwall: "Vi har aldrig sett kungen så avslappnad"

"Otroligt viktig tid"

För Silvia blir det en speciell sommar. Det blir första sommaren som både farmor och mormor. Nu med prins Alexander senast är det fem barnbarn som pockar på uppmärksamheten av mormor och farmor Silvia.

– Sommaren är återhämtning för oss alla. En otroligt viktig tid där vi alla samlas, berättar Silvia när Expressen träffar henne på ett officiellt uppdrag i Hovås utanför Göteborg.

Det är ett av de sista kungliga uppdragen före semestern och Silvia ser fram emot att få ledigt:

– Ja, det ska bli skönt. Det har varit väldigt intensivt, säger drottningen.

LÄS MER: Drottning Silvias ord om Estelle och Madde

Vill vara tillsammans

2016 har varit ett oerhört intensivt kungligt år i Sverige - två kungliga födslar, veckolångt firande av kungen vid hans 70-årsdag, prins Oscars dop, nationaldagsfirande och nu senast statsbesök på andra sidan jordklotet i Bhutan.

– Viktigast med sommaren är att vi är tillsammans. Så klart vi hoppas på fint väder. På Öland vill bönderna nu ha regn för det råder vattenbrist, men fint väder vore samtidigt inte fel.

– Sommaren är kort som Tomas Ledin sjunger, skrattar Silvia.

– Och så är det verkligen. Så därför är det extra viktigt för oss i familjen att känna att vi är tillsammans.

Hur då?

– För att det är en återhämtning. Vi gör en massa saker tillsammans och försöker bara umgås. Kronprinsessans födelsedag i mitten av juli är ju ett sådant tillfälle när vi verkligen är samlade och tillsammans.

Kronprinsessan fyller 39 år! Vad ska drottningen ge till sin äldsta dotter?

Silvia blinkar med ögat och säger:

– Det får vi se. Men tänk vad det blir nästa år! säger hon med anspelning på att Victoria fyller 40 år 2017.

Vad ska drottningen göra med barnbarnen i sommar?

– Det vet jag inte riktigt än. De är ju fem stycken nu plötsligt och jag tänker bara att det är trevligt att vara tillsammans. Hoppas att vi alla kan vara tillsammans. Det blir då fullt hus!

Hur ser en vanlig sommardag ut på Sollidens slott på Öland med barnbarnen Estelle och Leonore?

Silvia skrattar:

– Det finns en viss ritual. Den börjar med hönsen och går sedan över till hästen och sedan tillbaka igen. Det älskar barnen. Sedan brukar kungen lägga nät med Estelle.

– Just plocka ägg hos hönsen är uppskattat.

 

LÄS MER: Estelle såg Bamse – och åt popcorn

Väldigt roligt ihop

Tidigare har Silvia avslöjat att det blir mycket sandlådan:

– Det är sandlåda för det mesta. Jag är med och vi bakar och bakar.

– Barnen leker väldigt bra ihop. De har väldigt roligt ihop.

Leonore är familjens stora charmtroll. När hon och Estelle inte busar med varandra gäller det att hålla koll på de små prinsessorna. Speciellt Leonore:

– Ja, annars får vi jaga lilla Leonore. Hon springer jättefort och överallt. Hon är jätterolig, konstaterar Silvia. Alla trivs så bra ihop.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.