Drottning Silvia är starkt engagerad i Childhood. Foto: Schneider / Most Wanted PicturesDrottning Silvia är starkt engagerad i Childhood. Foto: Schneider / Most Wanted Pictures
Drottning Silvia är starkt engagerad i Childhood. Foto: Schneider / Most Wanted Pictures
Rockstjärnan Chuck Berry är tidigare dömd för trafficking. Foto: Mario Ruiz / Epa / TtRockstjärnan Chuck Berry är tidigare dömd för trafficking. Foto: Mario Ruiz / Epa / Tt
Rockstjärnan Chuck Berry är tidigare dömd för trafficking. Foto: Mario Ruiz / Epa / Tt

Silvia och Madde vägrade galan

Publicerad

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine dök inte upp vid utdelningen av Polarpriset.

Årets pristagare Chuck Berry är tidigare dömd för trafficking.

Något som Silvia och Madeleine, båda starkt engagerade i Childhood, inte ville förknippas med, enligt uppgift till Expressen.

- Den information jag fick var att de inte kunde vara med för att de var på ett möte, säger Sandra Nordin, presskoordinator vid Polarpriset.

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine har i månader varit klara för, att tillsammans med flera andra medlemmar i kungafamiljen, närvara vid dagens högtidliga ceremoni i Konserthuset i Stockholm där Polarpriset delas ut.

Men när kungen, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, Chris O'Neill, prinsessan Christina och hennes make Tord kom till ceremonin saknades drottning Silvia och prinsessan Madeleine.

Något som skapade förvirring bland de fotografer som hade samlats utanför Konserthuset.

Dömd för människohandel

Årets pristagare Chuck Berry är tidigare dömd för trafficking, människohandel. I december 1959 greps Berry efter anklagelser om att han haft sex med en 14-årig servitris på en av hans nattklubbar i amerikanska St. Louis.

Flickan hade han tagit med från Mexiko till USA - och i mars 1960 drogs Berry inför rätta och dömdes med stöd av landets dåvarande traffickinglagstiftning till fem års fängelse och 5 000 dollar i skadestånd.

Berry anförde i sin överklagan att domarens uppträdande vittnade om rasism vilket gjorde att rättegången fick tas om mellan maj och juni 1961 där straffet sänktes till tre års fängelse.

Dömd till fängelse

Efter ytterligare ett misslyckat överklagande avtjänade Chuck Berry sitt fängelsestraff i ett och ett halvt år, mellan februari 1962 till oktober 1963. Enligt uppgifter till Expressen fick drottning Silvia och prinsessan Madeleine kännedom om domen mot Berry tätt inpå prisutdelningen.

Drottning Silvia har ägnat en stor del av sitt liv åt sin hjälporganisation World Childhood Foundation, som arbetar mot bland annat trafficking. Prinsessan Madeleine arbetar aktivt i mamma Silvias hjälporganisation och har själv engagerat sig starkt för unga utsatta kvinnor.

Fanns inte på plats

Enligt uppgifter till Expressen ville Silvia och Madeleine inte förknippas med pristagarens tidigare dom. Både drottningen och prinsessan var så sent som under går-dagen inplanerade att närvara vid prisutdelningen.

Men när priset delades ut fanns de inte på plats. Först senare på kvällen anslöt de till efterföljande middagen i Vinterträdgården på Grand Hôtel.

Den information som gavs till ansvariga vid Polarpriset var att Silvia och Madeleine inte kunde närvara eftersom de var på ett möte, enligt Sandra Nordin, presskoordinator vid Polarpriset.

Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, säger under gårdagskvällen att hon inte har möjlighet att kommentera.

Expressen har sökt Marie Ledin, vd för Polarpriset, och Anna De Geer, generalsekreterare vid World Childhood Foundation.

I dag är drottning Silvia inbokad att närvara vid de gamlas dag på Ekerö samt vid Stockholms stads invigning av ett nytt Barnahus under eftermiddagen.

 

Vill du få pushnotiser i din mobil? Ladda ner Expressens app för Iphone.

Håll dig uppdaterad – hela tiden. Ladda ner Expressens app för Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag