Silvia och Madde vägrade galan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Drottning Silvia är starkt engagerad i Childhood.
Foto: Schneider / Most Wanted Pictures
Rockstjärnan Chuck Berry är tidigare dömd för trafficking.
Foto: Mario Ruiz / Epa / Tt

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine dök inte upp vid utdelningen av Polarpriset.

Årets pristagare Chuck Berry är tidigare dömd för trafficking.

Något som Silvia och Madeleine, båda starkt engagerade i Childhood, inte ville förknippas med, enligt uppgift till Expressen.

- Den information jag fick var att de inte kunde vara med för att de var på ett möte, säger Sandra Nordin, presskoordinator vid Polarpriset.

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine har i månader varit klara för, att tillsammans med flera andra medlemmar i kungafamiljen, närvara vid dagens högtidliga ceremoni i Konserthuset i Stockholm där Polarpriset delas ut.

Men när kungen, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, Chris O'Neill, prinsessan Christina och hennes make Tord kom till ceremonin saknades drottning Silvia och prinsessan Madeleine.

Något som skapade förvirring bland de fotografer som hade samlats utanför Konserthuset.

Dömd för människohandel

Årets pristagare Chuck Berry är tidigare dömd för trafficking, människohandel. I december 1959 greps Berry efter anklagelser om att han haft sex med en 14-årig servitris på en av hans nattklubbar i amerikanska St. Louis.

Flickan hade han tagit med från Mexiko till USA - och i mars 1960 drogs Berry inför rätta och dömdes med stöd av landets dåvarande traffickinglagstiftning till fem års fängelse och 5 000 dollar i skadestånd.

Berry anförde i sin överklagan att domarens uppträdande vittnade om rasism vilket gjorde att rättegången fick tas om mellan maj och juni 1961 där straffet sänktes till tre års fängelse.

Dömd till fängelse

Efter ytterligare ett misslyckat överklagande avtjänade Chuck Berry sitt fängelsestraff i ett och ett halvt år, mellan februari 1962 till oktober 1963. Enligt uppgifter till Expressen fick drottning Silvia och prinsessan Madeleine kännedom om domen mot Berry tätt inpå prisutdelningen.

Drottning Silvia har ägnat en stor del av sitt liv åt sin hjälporganisation World Childhood Foundation, som arbetar mot bland annat trafficking. Prinsessan Madeleine arbetar aktivt i mamma Silvias hjälporganisation och har själv engagerat sig starkt för unga utsatta kvinnor.

Fanns inte på plats

Enligt uppgifter till Expressen ville Silvia och Madeleine inte förknippas med pristagarens tidigare dom. Både drottningen och prinsessan var så sent som under går-dagen inplanerade att närvara vid prisutdelningen.

Men när priset delades ut fanns de inte på plats. Först senare på kvällen anslöt de till efterföljande middagen i Vinterträdgården på Grand Hôtel.

Den information som gavs till ansvariga vid Polarpriset var att Silvia och Madeleine inte kunde närvara eftersom de var på ett möte, enligt Sandra Nordin, presskoordinator vid Polarpriset.

Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, säger under gårdagskvällen att hon inte har möjlighet att kommentera.

Expressen har sökt Marie Ledin, vd för Polarpriset, och Anna De Geer, generalsekreterare vid World Childhood Foundation.

I dag är drottning Silvia inbokad att närvara vid de gamlas dag på Ekerö samt vid Stockholms stads invigning av ett nytt Barnahus under eftermiddagen.


Vill du få pushnotiser i din mobil? Ladda ner Expressens app för Iphone.

Håll dig uppdaterad – hela tiden. Ladda ner Expressens app för Android.

Chuck Berry satt tre år i fängelse

Chuck Berry var en av de största rockstjärnorna i USA när han började få juridiska problem i slutet av 1950-talet.

Efter en spelning 1959 i El Paso i Texas träffade han servitrisen Janice Escalante i en bar.

Hon följde med Chuck Berry på hans fortsatta turné. Senare greps hon av polisen, anklagad för prostitution.

Det ledde till att Berry dömdes för trafficking, alltså för att "med omoraliska avsikter" ha fört en minderårig över en delstatsgräns.

Chuck Berry satt tre år i fängelse där han studerade bokföring och skrev sånger, bland dem "No particular place to go" och "You never can tell" vilken senare blev känd från filmen "Pulp fiction".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.