Silvia klar favorit vid kungabesöket i USA

MINNEAPOLIS. Här är kungaparet på svensk mark i USA.

I Minnesota ska de göra reklam för Sverige och samtidigt marknadsföra kungahuset.

Efter att själv en gång emigrerat är det en speciell resa för drottningen:

– Många undrar nog i dag om sitt ursprung. Många drömmer om Sverige. Det är viktigt att aldrig glömma sina rötter, säger hon.

Kungen tittar sig intresserat omkring inne i det lilla rummet på The American Swedish Institute i Minneapolis.

Här har delar av den svenska kolonin i Minneapolis samlats för att äntligen få träffa kungaparet.

– Hur många pratar svenska? Eller ska vi ta det på engelska? säger kungen plötsligt och skrattar.

– Vi tar det på engelska så att vi alla kan förstå varandra. Det underlättar ju alltid, fortsätter han och får alla inne i rummet att brista ut i skratt.

Efterlängtade

Kungen och Silvia är på PR-resa i USA och här i de mest djupa svenskbygderna i Minnesota ska de sprida både reklam för Sverige och kungahuset under de kommande dagarna.

I Minneapolis är första stoppet The American Swedish Institute. Och de är efterlängtade:

– Jag fick gå tidigare i dag från skolan för att kunna vara med här. Jag berättade för alla mina klasskompisar att jag skulle träffa en riktig kung och drottning. Alla tyckte det var otroligt häftigt, berättar Anders Lange, 8.

Pratade svenska som barn

Efter att ha träffat kungaparet har Anders sin favorit klar:

– Drottningen. Jag pratade inte så mycket med kungen, men drottningen ställde en massa frågor till mig.

Även storebror Axel, 13, fick en pratstund med Silvia.

– Hon var snäll, säger han.

Deras mamma Ingrid Nyholm Lange arbetar på institutet och hennes pappa Harry Nyholm flyttade 1956 från Bromma till USA.

– Jag växte upp med att vi pratade svenska hemma. Numera är min svenska inte så bra, men att kungaparet kommer hit är ju otroligt stort för alla oss som har svenska rötter.

"Otrolig värme"

Under det tre timmar långa besöket är det kungen som är mest frågvis.

– Det ni gör här är otroligt viktigt. Det gäller att bevara sina rötter och inte glömma sitt ursprung, säger han och får medhåll av Silvia som säger:

– Vi var här för tio år sedan och att nu komma tillbaka och se verksamheten och hur den har utvecklats är fantastiskt. Det finns en otrolig värme här på plats och alla har det svenska arvet gemensamt. Det är verkligen härligt att se.

Drottningen, som själv har invandrat till Sverige kan känna igen sig i sig alla de som bor i USA med svenska rötter. Även Silvias framlidna far Walther Sommerlath var emigrant när han lämnade Tyskland och flyttade till Brasilien.

– Många kan relatera till det här. Framförallt här i USA. Numera är det många av dem som kanske är i en andra eller tredje generation som vill åka tillbaka till Sverige för att se sina rötter.

Silvia fick många frågor

– De är nyfikna och har frågor som var kommer jag från? Var finns min släkt och hur ser det ut. Det är många som bor här i dag som drömmer om Sverige.

Men det är väl härligt, eller?

Silvia skrattar lite generat och säger sedan snabbt:

– Jovisst, visst är det så.

miljontals svenskättlingar i usa

Mellan 1850 och 1930 utvandrade 1,5 miljoner svenskar - de flesta till Nordamerika. Den mest kända svenskbygden är den i Minnesota och det finns än i dag miljontals svenskättligar i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.