Silvia: Internet kan vara helt förödande

ST. PETER. Under kungaparets rundresa i Minnesota i USA fokuserade Silvia i går på en fråga som ligger henne extra varmt om hjärtat - barns utsatthet.

På ett seminarium på skolan Gustavus Adolphus varnade drottningen för riskerna med barn och internet.

– Internet är ett fantastiskt verktyg, men det kan också vara helt förödande, säger Silvia.

Expressen träffar Silvia under hennes och kungens rundresa i Minnesota i USA. Drottningen har precis pratat på ett seminarium på skolan Gustavus Adolphus och där varnat för riskerna med barn och internet.

Varnar för farorna

Drottningen har med sina två hjälporganisationer World Childhood Foundation och Mentor Foundation engagerat sig för att hjälpa utsatta barn och ungdomar.

Nu varnar hon för de faror som finns på nätet:

– Som förälder ska man inte tro att barnen är i säkra händer när de är i sitt rum med sin dator. Det kan vara lätt som förälder att tro att inget då kan hända, men det kan vara väldigt farligt med barnen som sitter själva ute på nätet, förklarar Silvia.

– Det finns tyvärr vuxna människor som försöker få kontakt med barnen och vinna deras förtroende för att sedan utnyttja dem. I vissa fall har det slutat med att barnen har blivit dödade.

Som nybliven mormor känner Silva oro för sitt barnbarn Estelle. Drottningen har pratat med Victoria och Daniel om Estelles kommande uppväxt och alla faror.

– Jag är djupt bekymrad över alla faror som finns där ute. Tack och lov är Estelle fortfarande så liten, men vi pratar ständigt om detta hemma.

"Gäller för alla"

– Det gäller för alla barn och i mitt fall Estelle att vi alla tar vårt ansvar. Jag har pratat med en expert och han sa att vi som föräldrar ska ta in barnet och datorn i vardagsrummet eller köket. På det sättet kan vi se vad de gör.

Silvia blir tyst för en stund och säger sedan:

– Viktigast att lära ut till barnen när de är på internet är att de aldrig ska säga sitt namn, aldrig skicka några bilder och aldrig berätta var de bor eller om de är ensamma hemma. Det är grundläggande saker som är viktiga att lära ut.

Fjärde besöket i svenskbygden sedan 1976

Kungen och Silvia kom tidigt i går morse till St. Peter i Minnesota. Det var kungens fjärde besök sedan 1976. "Det finns en stolthet här och det är roligt att se hur svenska arvet förs vidare på plats i USA", berättade kungen.

Han och drottning Silvia var på plats i St. Peter för 150-årsjubileet av skolan Gustavus Adolphus. Under morgonen var kungaparet med på en gudstjänst och biskopen i Skara stift Åke Bonnier var en av officianterna. Kungen var en av talarna i kyrkan och flera gånger poängterade han "det mod" som fanns hos de svenskar som en gång emigrerade till USA. "De utsatte sig för faror för att börja ett nytt liv."

Vid gudstjänsten invigdes också en ny altarduk som en gång har gjorts av framlidna Gustav V. "Det känns tryggt att den nu är här på Gustavus Adolphus", sa kungen och fick stående ovationer i flera minuter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.