Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvia har hälsat på prinsen – via FaceTime

Nu har drottningen äntligen fått se sitt nya barnbarn – via videosamtalsfunktionen FaceTime.Foto: Johannes Worsøe Berg
Första bilden på prinsen.Foto: KUNGAHUSETS INSTAGRAM

NEW YORK. Drottning Silvia har hälsat på nya prinsen – på FaceTime.

Och hon har äntligen fått tid att gratulera de lyckliga föräldrarna.

– Han sov, var väldigt gullig och höll mammans tumme, berättar Silvia.

Drottning Silvia är kvar i New York ytterligare några timmar för att fullfölja sitt program. Först i natt flyger hon hem till Stockholm för att träffa sitt nya barnbarn, prins Carl Philip och prinsessan Sofias nyfödda son.

Beskedet att hon blivit farmor fick Silvia under ett möte om drogproblem på FN:s högkvarter i går, där hon själv var en av talarna, och sedan dess har det varit fullt upp. Men nu har drottningen äntligen fått se sitt nya barnbarn – åtminstone via mobilappen FaceTime.

– Det var väldigt gulligt måste jag säga, att se sitt barnbarn på det sättet. Det var första gången i mitt liv.

Men att avgör vem prinsen är mest lik får vänta tills hon kommer hem, förklarar Silvia när Expressen och Svensk Damtidning träffade henne på en skola i Downtown Manhattan tillsammans med stiftelsen Mentor.

– Så nära har jag inte kunnat se. Han sov, men var väldigt gullig och höll mammans tumme, säger hon.

"Väldigt vackert namn"

Drottningen berättade också hur speciellt det var att få beskedet när hon själv befann sig på andra sidan Atlanten.

Vad har prins Carl Philip och prinsessan Sofia berättat om barnet?

– De sitter ju på andra sidan Atlanten men så klart är det väldigt glada och lyckliga. Det strålar om dem. Jag satt där på konferensen och det handlade om allvarliga, fruktansvärda frågor och så föds det ett litet, litet barn och så tänker man ”hur ska vi kunna skydda våra barn och ungdomar”. De är vår framtid så vi måste arbeta tillsammans.

Drottning Silvia berättade i går att hon inte skulle ha rest till New York om hon vetat att barnet skulle komma precis nu och det var tydligt att hon längtade tills hon får träffa familjen igen. Hon hyllade också Carl Philip och sa att han kommer bli en fin pappa.

– Han har ett stort hjärta. Konferensen här har handlat om att ”lyssna först” och han lyssnar verkligen, säger hon om sonen.

Vad tycker drottningen om valet av namn?

– Ni vet ännu inte? Jag vet, och jag vet att de har valt ett väldigt vackert namn.

Har drottningen hunnit prata med kungen sedan hans möte med den lilla prinsen?

– Inte ännu tyvärr, jag var ju tvungen att förbereda mig för mötet. Så det lilla jag har berättat är det jag vet.

Många trodde att Silvia skulle resa hem redan i går kväll eller tidigt i morse, men Mentors generalsekreterare Karin Jordås säger att hon aldrig var orolig att Silvia skulle ställa in besöket på skolan – trots det nya barnbarnet. Silvia är hedersledamot i stiftelsen som arbetar för att ge ungdomar självkänsla genom mentorskap och stärka dem att avstå från våld och droger.

– Drottningen har ett djupt engagemang. Att fullfölja är hennes sätt att visa hur mycket dessa frågor och ungdomar betyder för henne, säger Karin Jordås.

Enligt New York Post är även prinsessan Madeleine i New York där hon bland annat ska ha besökt restaurangen Polo Bar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.