Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvia har delat ut "barnens nobelpris"

Årets barnrättshjälte blev Phymean Noun från Kambodja.
Foto: Maja Suslin/Tt

Drottning Silvia har delat ut barnrättspriset.

Ceremonin ägde rum på Gripsholms slott och årets barnrättshjälte blev Phymean Noun från Kambodja.

World's Children's Prize (WCP), även kallat "barnens Nobelpris" delades ut i närvaro av drottning Silvia på Gripsholms slott i Mariefred under onsdagen.

Drottningen är tillsammans med bland andra den burmesiska oppositionspolitikern och fredspristagaren Aung San Suu Kyi beskyddare av WCP.

Och den här gången var det Phymean Noun från Kambodja som tilldelades priset. Hon hedrades för sin fjorton år långa kamp för barnen på soptippen i Kambodja – och deras rätt till utbildning.

Noun och hennes organisation, People Improvement Organization (PIO), har byggt tre skolor och barnhem invid soptippen och i slummen. Där får över tusen barn gå i skolan och de får vatten, mat och sjukvård.

Sedan starten av World's Children's Prize år 2000 har 38 miljoner barn, över en halv miljon av dem i Sverige, deltagit i programmet och lärt sig om barnets rättigheter, demokrati och global vänskap.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.