Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvia: Gör lag av barnkonventionen

Drottning Silvia var på besök på ett sommarläger för barn och ungdomar i tyska Heroldsbach.
Foto: Nicolas Armer / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Drottningen vill att fler länder inkorporerar barnkonventionen i lagen.
Foto: Nicolas Armer / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Omkring 160 barn mellan åldrarna 5 till 14 år deltar i den veckolånga lägervistelsen.
Foto: Nicolas Armer / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Besöken till Tyskland duggar tätt för drottning Silvia.

Under tisdagen besökte drottningen ett sommarläger för barn och ungdomar Heroldsbach i tyska Bayern.

– Fler länder bör inkorporera barnkonventionen i lagen, säger drottning Silvia under besöket skriver tyska Bild.

Det är bara en dryg månad sedan kungaparet var i Tyskland senast. Då var det för att besöka och inviga världens största ridsport-tävling, Chio i Aachen.


LÄS OCKSÅ: Kungaparet åker på hästfest innan firande


Under tisdagen besökte drottning Silvia Heroldsbach i södra Tyskland som representant för sin stiftelse Childhood Foundation. Sommarlägret som drottningen besökte arrangeras i samarbete mellan World Childhood Foundation och det tyska tv-lotteriet som i år firar 60 år.

Omkring 160 barn mellan åldrarna 5 till 14 år deltar i den veckolånga lägervistelsen som är ett av 15 läger som det tyska tv-lotteriet anordnar runtom i Tyskland. Sommarvistelsen riktar sig till barn som annars inte skulle ha möjlighet att åka på semester.

Uppmanade fler att lagstifta för barns rättigheter

Efter att ha träffat barnen och ätit lunch med dem mötte drottningen den tyska pressen.

– Norge har redan inkorporerat barnkonventionen i sin konstitution och Sverige kommer att ta efter. Fler länder borde göra samma sak, säger Silvia.

2015 beslutade den svenska regeringen om direktiv för en utredning som ska undersöka möjligheterna att barnkonventionen ska kunna bli svensk lag. Förslaget har både hyllats och sågats, experter menar att de sänder ut dubbla budskap.

Fyra dagar långt statsbesök i höst

Nästa besök till drottningens forna hemland är inte långt borta. I oktober åker Siliva tillsammans med kungen på ett fyra dagar långt statsbesök på inbjudan av den tyska förbundspresidenten. Även regeringen kommer vara representerade under besöket, utrikesminister Margot Wallström samt närings- och innovationsminister Mikael Damberg kommer att finnas på plats under det officiella besöket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.