Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Silvia: "De här barnen är förebilder"

WASHINGTON. För världen i tiden.

Silvia vill se en förändring och hon vägrar se barn och ungdomar lida.

Under sitt USA-besök berättar hon om sin kamp med hjälporganisationen Mentor Foundation, vad de pratar om hemma vid köksbordet på Drottningholms slott, prinsessan Madeleines stora förebild och livet som drottning:

- Jag gör verkligen mitt jobb med glädje.

600 mentorer arbetar åt organisationen

Drottning Silvia startade Mentor Foundation 1994 i samarbete med WHO.

Uppdraget går ut på att barn och ungdomar som av olika anledningar behöver hjälp och stöd får det i form av en mentor. I dag är runt 600 mentorer knutna till organisationen.

Verksamhetens målsättning är att uppmuntra unga att ta hälsosamma beslut och att arbeta mot droganvändning.

Organisationen finns i dag på flera platser i världen, bland annat i Colombia, Tyskland och Libanon. 

 

Källa: mentorfoundation.org

Silvia skakar på huvudet. Hon blir allvarlig och säger snabbt:

- Det är viktigt att vi alla hjälps åt för att kunna göra en förändring. Alla har ett ansvar.

Drottningen är i Washington för arbete med sin organisation Mentor Foundation och mellan två programpunkter tar hon sig tid att träffa Expressen.

- Jag vill att du skriver om det här och att det är angelägna ämnen, förklarar Silvia innan intervjun.

- Alla som har varit med de här dagarna i Washington har själva kunnat se vilken skillnad vi alla kan göra med små medel, förklarar hon vidare.

"Väldigt problematiskt"

Mentor Foundation, som hjälper utsatta barn och ungdomar, startades redan 1994 av drottningen och i dag finns organisationen över hela världen.

- Då, 1994, var det en svår tid. Det började komma mycket droger till Europa. Det var väldigt problematiskt och det var då jag tänkte: Vad ska man göra? Måste göra något förebyggande. Det blir i längden billigare att förhindra.

- Vi började i Sverige och har sedan kunnat sprida verksamheten till länder som USA, Colombia, Tyskland, England och en rad länder. Det är fantastiskt att se vilka framsteg vi har gjort med allt jobb.

Ska ge ungdomarna stöd

Mentor Foundation går kort ut på att barn eller ungdomar som behöver hjälp eller stöd får en mentor - en äldre person som kan vara en förebild.

- Vi har i dag över 600 mentorer, berättar Silvia. Det finns ett starkt behov att ordna mentorer åt barn vars föräldrar kanske inte är hemma så mycket och måste jobba mycket. De här barnen önskar sig en mentor.

- Hela meningen är att det ska vara en neutral person som de kan diskutera med. Föräldrarna kanske det inte alltid går så bra med. Du vet, man har bråkat och så vidare. Med en mentor vågar ungdomarna.

Besöker en byggarbetsplats

Jag träffar Silvia på en byggarbetsplats inne i Washington. Det är Skanska som genomför en av de största byggnationerna i stadens moderna historia. Mentor Foundation har tillsammans med Skanska haft ett utbyte där en rad ungdomar har fått vara med och se byggnationen och själva fått drömma om att en dag förverkliga sin dröm om att bli ingenjörer.

- Det är precis vad det handlar om. Få ungdomarna att tro och våga. Nu kan de säga att jag vill bli ingenjör, jag vill bli astronaut eller läkare. Det är fantastiskt att se ungdomarnas framsteg. De menar det verkligen.

"Så mycket har hänt"

Det strålar om Silvia och sällan har hon sett så avslappnad ut. Det märks att hon brinner för Mentor. Tidigare på dagen har hon varit på besök på tidigare problemskolan Cesar Chavez i utkanterna av Washington. Mentor Foundation har där sedan flera år tillbaka en verksamhet för att hjälpa ungdomarna.

- Jag var där senast för två år sedan. Nu att besöka samma skola gör att jag ser att så mycket har hänt sedan dess. Mentor har verkligen blivit etablerat. Det är en fantastisk grupp som har realiserat och byggt det här.

Drottningen har själv aldrig varit mentor åt någon yngre person, men säger snabbt:

- Kanske jag är mentorn åt alla andra mentorer?

Eleverna vill hälsa

Med i Washington är också dottern prinsessan Madeleine. Silvia avslöjar att hon och Madeleine tillsammans med kronprinsessan Victoria ofta har vilda diskussioner hemma vid köksbordet på slottet.

Vad pratar ni om?

- Vi pratar om Mentor. Vi pratar om Childhood och vi pratar även om scouterna, säger Silvia och poängterar att kungen är väldigt intresserad av scouterna.

Under sitt besök i Washington och framför allt på skolan Cesar Chavez kommer skolelever fram hela tiden och vill hälsa på Silvia. De ser en stark förebild i drottningen. Silvia tar sig tid och pratar länge med alla de ungdomar som har fått hjälp av Mentor. Men just förebild har hon svårt att se sig som.

- Nja, jag vet inte, säger hon inne på skolan. Det är de här barnen och ungdomarna som är förebilder som har lyckats åstadkomma en förändring.

Jag pratade med prinsessan Madeleine. Hon berättade för mig att även hon har en förebild.

- Jaha, säger Silvia och ler.

Det är drottningen.

Silvia kommer lite av sig och blir faktiskt generad.

- Oj, tack. Det var roligt att höra.

Har inte Madeleine berättat det?

Silvia skrattar och säger snabbt:

- Kanske, ibland känner man kanske det.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!